Vágólapra másolva!
Ugrásszerűen megnőtt az elmúlt hetekben az úgynevezett passzív táppénzre jelentkezők száma, sokan így akarnak haladékot nyerni, miután a gazdasági válság miatt elvesztették állásukat - írja a Kisalföld csütörtöki száma.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Istántsuly Dezső, a Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) vezetője a lapnak elmondta: december elején öt nap alatt 411-en jelentkeztek táppénzre, annyian, mint tavaly egész hónapban.

A köztudatban passzív táppénzként ismert juttatás akkor jár, ha a dolgozó munkaképtelenné válik, s ezt az állása - azaz biztosítotti jogviszonya - elvesztését követő három napon belül orvosi papírral tudja igazolni. A lap rámutat: az összefüggés egyértelmű a megnövekedett táppénzigény és a gazdasági válság között, hiszen a régióban több ezren veszítették el az állásukat az elmúlt hetekben. Sokan táppénzbe menekülnek a létbizonytalanság, a pénztelenség elől, munkahelyük elvesztését követően.

A jelenség kezd olyan méreteket ölteni, hogy maguk a háziorvosok jelezték a problémát az egészségbiztosítási pénztárnak. Vannak orvosok, akik nyíltan kijelentik, nem vesznek részt abban, hogy kiírjanak táppénzre egy egészséges embert csak azért, mert megszűnt a munkahelye. Az igazgató elmondta: előfordul, hogy egyenesen a cégvezetők javasolják beosztottjaiknak, hogy írassák ki magukat táppénzre, s akadt, akinek a Munkaügyi Központban adtak ilyen tanácsot.

Istántsuly Dezső elismerte, hogy vannak olyan emberek, akiket pszichésen annyira megvisel a munkájuk elvesztése, hogy valóban munkaképtelenné válnak, ők azonban az igénylőknek legfeljebb 20 százalékát teszik ki.

A táppénzcsalók Győr megyében százmillió forint körüli kárt okoznak az államnak, a munkaadók pedig könnyen javasolják ezt a megoldást, hiszen nekik a passzív táppénz - ellentétben a hagyományossal - egy fillérjükbe sem kerül - írja a lap.