A német kormány megmentené az Opelt

Vágólapra másolva!
A német kormány pénteken megerősítette, hogy kész a General Motors súlyos válsága miatt nehéz pénzügyi helyzetbe került Opel autógyár megsegítésére.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kormány szóvivője hivatalos nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a Merkel-kabinet korábbi ígéretének megfelelően az Opel esetében kész az állami garanciavállalásra. A szóvivő állásfoglalása azt követően hangzott el, hogy Washingtonban ismertté vált: meghiúsult az amerikai kongresszus által a legnagyobb helyi autógyáraknak, köztük az Opel anyavállalatának, a General Motorsnak tervezett, 14 milliárd dolláros mentőcsomag. Ezt követően az Opel németországi üzemeiben felerősödött a félelem amiatt, hogy az anyavállalat fenyegető csődje a német gyár számára további rendkívüli nehézségeket okozhat.

A Merkel-kormány a közelmúltban kilátásba helyezte, hogy szükség esetén az Opelnek hitelgaranciát nyújt. Kiszivárgott értesülések szerint jóval több mint 1 milliárd eurót kitevő garanciavállalásról lenne szó, s Angela Merkel kancellár azt ígérte, hogy karácsonyig erről megállapodás születik.

Thomas Steg kormányszóvivő mindezt pénteken megerősítette, utalva arra: amennyiben az Opel erre vonatkozóan hivatalos kérést terjeszt elő, a kabinet azonnal cselekedni fog. Jelezte ugyanakkor, hogy az autógyár erre vonatkozóan hivatalos kérelemmel egyelőre nem állt elő.

Az Opel vezetői a kancellárral folytatott korábbi tárgyalásokon azt hangoztatták, hogy az állami segítséget csak a "legrosszabb esetben" vennék igénybe. Szakértők szerint a washingtoni események után - ha csak "csoda" nem történik - a jelenleginél rosszabb helyzet már alig következhet.

A szóvivő közölte azt is: a kancellár által szabott feltételnek megfelelően az Opel vezetői korábban ígéretet tettek arra, hogy az esetleges garanciavállalás kapcsán a német adófizetők pénze semmilyen körülmények között nem vándorol a General Motors "zsebeibe."

Az állami garanciavállalási csomagban a szövetségi kormány mellett részt vennének a tartományok is, mégpedig elsősorban az a négy tartomány, ahol Opel-üzemek vannak. Egyes hírek szerint a csaknem 30 ezer alkalmazottat foglalkoztató autógyár megsegítésére 1,8 milliárd eurós hitelvállalást terveznek.