Oroszország elismert recesszióban van

Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaság már gyakorlatilag recesszióban van, amely két negyedévnél tovább is húzódhat, nyilatkozta pénteken Andrej Klepacs orosz gazdasági miniszterhelyettes. Klepacs az első kormánytag, aki elismeri, hogy Oroszország gazdasági problémákkal küzd.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Elemzők szerint 2008 harmadik negyedéve lehet az utolsó, amelyben - az előző negyedhez képest - az orosz gazdaság növekszik. Az idei év utolsó és a jövő év első negyede már zsugorodást hozhat, ez pedig recessziót jelent, amire az 1998-as orosz válság óta nem volt példa.

Az elmúlt három év legalacsonyabb, éves szintű 6,2 százalékos harmadik negyedéves GDP-növekedése elmaradt az orosz gazdasági minisztérium 7,1 százalékos előrejelzésétől, így várhatóan a 2008-as növekedés sem éri majd el a tervezett 6,8 százalékot. Szintén e heti hír, hogy októberben az orosz külkereskedelem aktívuma 13 hónapos mélypontra süllyedt.

Klepacs megerősítette azokat a korábbi sajtóértesüléseket is, amelyek szerint az orosz gazdasági minisztérium az ipari kibocsátás mindössze 1,9 százalékos növekedésével számol 2008-ban, annak ellenére, hogy a termelés az első tíz hónapban 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A növekedés kifulladásának egyik fő oka az, hogy Oroszországot rendkívül érzékenyen érinti az olajár drasztikus, a nyár óta összesen mintegy 70 százalékos esése.

A romló gazdasági kilátásokra hivatkozva a Standard & Poor's ezen a héten leminősítette Oroszország szuverén adósságát, amire az elmúlt tíz évben nem volt példa.