Veres: Lehívtuk az EU 2 milliárd euróját

Vágólapra másolva!
Soha olyan bizonytalan nem volt a makrogazdasági környezet a soron lévő költségvetést megelőzően, mint idén - mondta Veres János pénzügyminiszter sajtótájékoztatón pénteken Tapolcán. Reményei szerint hétfőn kellő többséggel elfogadja a parlament a 2009. évi költségvetést, mert a legnagyobb kárt az okozná az országnak, ha nem lenne költségvetése.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Veres János kitért arra, hogy a pénzügyi válság kezelésére a kormány számos intézkedést hozott, amelyek azt szolgálták, hogy az országgal szemben megindult spekuláció elháruljon.

A nemzetközi szervezetekkel kötött megállapodás alapján Magyarországra a pénz "fokozatos és folyamatosan jön" - mondta a miniszter. Emlékeztetett: a hét elején hívtuk le az Európai Unió kétmilliárd eurós támogatását. Ez a jegybank tartalékának a növekedését szolgálja pillanatnyilag - tette hozzá.

A pénzügyi helyzet kezelése után szükség volt "a gazdaság reálszférájába is beszüremkedő válságjelek és -tünetek kezelésére is" - fogalmazott a pénzügyi tárca vezetője.

Rámutatott, hogy a gazdasági csúcson erre hirdette meg a kormány a hatpontos intézkedési programját. Ezek közül a miniszter szerint azok a legfontosabbak, amelyeket a likviditás növelése érdekében tett és tesz a kormány.

Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: 2009-ben és 2010-ben a régióban az 50 milliárd forintos uniós támogatási összeg közel 30 százalékát a gazdaság fejlesztésére, a kis- és közepes vállalkozások támogatására fordítják.

Közlése szerint létrehozzák a Regionális Vállalkozás-támogatási Alapot, amely a vállalkozásokat segíti hitelhez és tőkejuttatásokhoz. Lesz egy Regionális Iparfejlesztési Alap is, s az önkormányzatok, vállalkozások nagy összegű támogatást vehetnek igénybe akkor, ha az adott helyen ipart telepítenek.