Fizetés nélkül mentek haza a Flextronics dolgozói

Vágólapra másolva!
Fizetésüket követelték szombaton délelőtt a munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó Multijob Plussz Kft. alkalmazottai Sárváron. A cég irodája előtt összegyűlt, a reggeli óráktól az ajtó előtt fagyoskodó félszáz embert kettesével engedték be az irodahelyiségbe, az épület előtt pedig a vállalkozás kérésére rendőrök biztosították a helyszínt.
Vágólapra másolva!

A Multijob Plussz által kölcsönzött munkásokat, Romániában Nagyvárad környékén újsághirdetéssel toborozták, szeptember óta valamennyien a Flextronics sárvári gyárában dolgoztak. "Reggel azt közölték velünk a szállásunkon, van egy jó hírük, indul az autóbuszunk Erdélybe, hétfőn már be se kell mennünk dolgozni" - mondta el az egyikük a helyszínen az MTI tudósítójának. Elmondásuk szerint a dolgozókkal előzőleg senki nem közölte, hogy megszűnik a munkájuk, bár szóbeszéd szintjén egymás között már téma volt, hogy valószínűleg nem sokáig maradhatnak.

Hétfőn kellett volna megkapniuk a fizetésüket, de helyette szombaton reggel csak ötezer forintot kaptak az útra a közvetítő irodájában, szállásukat viszont el kellett hagyniuk. Mások elmondták, volt, aki az esti műszakban még dolgozott, de műszak végére már érvénytelenítették a belépőkártyáját.

A dolgozók közül többen elmondták: munkaszerződésük szerint papíron 45 ezer forint fizetést, a román minimálbérnek megfelelő összeget kaptak, valós keresetünk viszont általában meghaladta a 120-130 ezer forintot is, a hiányzó összeget egyfajta "bónuszként" borítékban kapták meg minden hónapban a munkaerő-kölcsönző cégtől, az szerződésükben állításuk szerint nem szerepelt.

Éppen ezért nem akarták elfogadni, azt az ígéretet, hogy a novemberi munkájuk után járó fizetést Nagyváradon kapják majd kézhez. Végül azonban - több órás várakozás és fagyoskodás után - a legtöbben mégis hazautaztak az irodához rendelt autóbusszal, mert mint mondták, ha hétfőig várnak, akkor sem lesz biztosabb a pénz, viszont csak nehezen tudnának hazajutni. A történtekről értesítették Románia konzulátusát.

A Multijob Plussz Kft. részéről senki nem kívánt az MTI-nek nyilatkozni. A helyszínt biztosító rendőrök parancsnokával üzenték, vezetőjük utasítására nem nyilatkozhatnak. A Flextronics üzemében pedig egy biztonsági őr a kapuban a hétvégére hivatkozva azt közölte, senki sincs az épületben aki nyilatkozhatna.