Az Electrolux háromezer embert bocsát el

Vágólapra másolva!
Világszerte háromezer ember elbocsátását tervezi az év hátralevő részében és jövőre a svéd Electrolux, a világ második számú háztartásigép-gyártója. A leépítések Magyarországot is érintik, a cég központja azonban nem nyilatkozik a részletekről, arról, hogy hány dolgozót érint Magyarországon a most bejelentett intézkedés. 
Vágólapra másolva!

A vállalat hétfőn azt közölte, hogy november utolsó két hetében jelentősen esett a termékei iránti kereslet Európában és Észak-Amerikában és részben emiatt nem teljesülnek a vállalat idei évre szóló előrejelzései.

Az Electrolux 3,3-3,9 milliárd svéd korona (411-486 millió dollár) működési nyereséget várt az idei évre. Az elbocsátások és más költségcsökkentések révén 2010-től évi 1,1 milliárd korona (137 millió dollár) megtakarítást vár a svéd cég.

Minden országot érint a leépítés

Az Electrolux Magyarországért felelős médiareferense, akit Ausztriában ért el az [origo], hétfőn reggel még nem tudott részletekről beszámolni, így arról sem tudott tájékoztatni, hogy az elbocsátások érintik-e Magyarországot.

A cég svéd központjában viszont arról tájékoztatták lapunkat, hogy a háromezres leépítés minden üzletágat és minden olyan országot érint, ahol az Electrolux jelen van. Részleteket, a magyarországi elbocsátások nagyságrendjét azonban a központi sajtóiroda sem közölte.

Magyarországon is jelen van az Electrolux

Az Electroluxnak komoly magyar érdekeltségei vannak. Jászberényben működik a cégcsoport legnagyobb hűtőgép- és porszívógyára, de Nyíregyházán is működtet egy üzemet az Electrolux.

November végén Svédország magyarországi nagykövete még azt nyilatkozta, hogy Magyarországon nem terveznek elbocsátásokat a svéd cégek.