Gyorsan fogy az amerikaiak vagyona

Vágólapra másolva!
Soha nem látott ütemű vagyonvesztés indult meg az amerikai háztartásokban a befektetések és a lakóingatlanok értékzuhanása nyomán, áll az egyik vezető globális pénzügyi szolgáltató Londonban kiadott friss elemzésében.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A JP Morgan felmérése szerint csak az idei harmadik negyedévben az amerikai háztartások vagyona összesen 2800 milliárd dollárral (546 ezer milliárd forinttal) - az előző negyedévről 4,7 százalékkal - csökkent.

A tavalyi harmadik negyedévben mért eddigi csúcshoz viszonyítva a háztartások összesített vagyonvesztése eddig 7100 milliárd dollár, ami azt jelenti, hogy egy év alatt a lakossági vagyontömeg 11,1 százaléka veszett oda az Egyesült Államokban. Ráadásul a JP Morgan elemzése szerint a folyamatnak még nincs vége, mivel az értékpiaci befektetési termékek árfolyamai a negyedik negyedévben is estek.

Zsugorodik a részvényállomány

A Moody's nemrég Londonban kiadott elemzése szerint csaknem két évtizedes mélypontra süllyedt az amerikai tőzsdéken forgó teljes törzsrészvényállomány GDP-arányos értéke. A Moody's által számolt összesített részvényérték hozzávetőleg az éves szintre számolt előző negyedévi nominális amerikai GDP-érték 56 százaléka, a legalacsonyabb az 1990 negyedik negyedében mért 53 százalékos GDP-arányos összesített törzsrészvény-érték óta.

A Moody's szerint hosszú időszak átlagában számolva az amerikai törzsrészvény-állomány együttes piaci tőkeértékének középszintje a GDP-érték 79 százaléka.