Tízmillió hordó olaj gazdát keres

Vágólapra másolva!
Több tízmillió hordó eladatlan nyersolajat tárolnak olajcégek és kereskedők tartályhajókon, mivel a világgazdasági lassulás közepette a kínálat túlszaladt a keresleten, áll a keddi Financial Timesban, amely szerint a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) meredek termeléscsökkentésre készül.
Vágólapra másolva!

A londoni üzleti napilap idézi a világ legnagyobb tartályhajó-üzemeltető cégének, a bermudai bejegyzésű Frontline-nak a vezérigazgatóját, aki közölte: világszerte 25, egyenként kétmillió hordó kapacitású szupertankert használnak az olajcégek úszó tározóként, vagyis 50 millió hordó nyersolaj vár vevőre (zz Franciaország egy havi olajimportjának felel meg).

A Financial Times szerint 2001 vége óta nem tároltak ilyen mennyiségű eladatlan olajat tartályhajókon. A lap által idézett OPEC-források a napi kitermelési kvóta kétmillió hordós csökkentését szorgalmazzák a szervezet szerdán kezdődő oráni értekezletén. A csoport abban is reménykedik, hogy Oroszországot - az OPEC-en kívüli legnagyobb olajtermelőt - szintén sikerül rávenni a kínálat csökkentésére. Mivel azonban Oroszország kitermelése a beruházások hiánya miatt máris csökken, bármilyen orosz kötelezettségvállalás jó eséllyel inkább politikai gesztusnak, semmint tényleges csökkentésnek lenne tekinthető, áll a Financial Timesban.