Bush átmenetileg feladja szabadpiaci elveit

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kormányának pénzügyminisztere, Henry Paulson szerint a nagy autógyártók hamarosan hozzájutnak a szövetségi segélycsomaghoz, amint egy hosszú távon életképes tervet tudnak kidolgozni.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

"Most is épp az autókon gondolkozom" - mondta a miniszter egy CNBC interjúban. A jövő évi első negyedévben való túléléshez 14 milliárd dollárt kér a General Motors és a Chrysler - írja a Bloomberg. A Bush-adminisztráció nemrég jelentette be, hogy mégis engedi az eredetileg a pénzügyi szektor megsegítésére elkülönített 700 milliárd dolláros csomag összegeit átcsoportosítani.

Az elől a kérdés elől viszont, hogy konkrétan ebből a programból finanszírozzák-e a gyármentést, kitért Paulson. "Jól kell csinálnunk" - mondta. "Védeni kell az adófizetők pénzét és életképesnek kell teremteni a programot."

Az autógyárak megmentésével tovább nő az állam gazdasági szerepvállalása: az olyan pénzintézetekben, mint a Fannie Mae-ben, Freddie Mac-ben, az AIG-ban és számos bankban már van állami szerepvállalás kisebbségi vagy akár többségi részesedéssel.

Paulson egyik kritikusa, Barney Frank szerint "azok mellett a komoly hibák mellett, amelyeket az autóipari vezetők elkövettek a múltban, mindenképpen biztosítékokra van szükség, hogy az adófizetők pénze biztonságban van, és hogy a bajban levő iparágat a lehető leggyorsabban beindítja a csomag."

George W. Bush egy CNN interjúban azt nyilatkozta, hogy figyelembe vesz minden lehetőséget az érintett vállalatok megsegítésére. "Feladom a szabadpiaci elveket, hogy megmentsük a szabadpiaci rendszert" - mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok "hatalmas recesszióban" van.