A rossz adósok ötöde nem fizetővé válhat

Vágólapra másolva!
A magas hozamú - spekulatív - sávba besorolt európai cégadósok több mint 20 százaléka hátralékba kerülhet törlesztéseivel a következő két évben a romló globális gazdasági kilátások és a nehéz finanszírozási feltételek miatt, áll a Standard & Poor's szerdán Londonban kiadott előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő becslése szerint a következő tizenkét hónapban 60 európai vállalat áll le összesen 25 milliárd eurónyi cégadósság törlesztésével, és 2010-re is hasonló nem fizetővé válási mutatók várhatók.

Az S&P szerint ez lenne az eddig feljegyzett legrosszabb nem fizetővé válási periódus az adósbesorolással ellátott európai vállalati körben.

A 2009-re jósolt 60 európai vállalati törlesztési leállás tízszeres emelkedést jelentene az idei évhez képest, január eleje óta ugyanis eddig hat spekulatív kategóriájú európai cégadós vált hátralékossá az S&P besorolási listáján.

A Standard & Poor's rosszabbik forgatókönyve ugyanakkor jövőre 75 európai cég törlesztési leállását sem zárja ki.

A múlt héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service azt írta londoni előrejelzésében, hogy most már meredeken növekszik a törlesztéseikkel leálló vállalati adósok aránya, de a folyamat súlyos mértékű "elszabadulása" még csak jövőre várható.

A Moody's összesítése szerint a spekulatív besorolású globális vállalati szektorban a nem fizetővé váló cégadósok aránya novemberben 3,1 százalék volt a tavalyi azonos hónapban mért 0,9 százalék után.

Az elemzés szerint a cég előrejelzési modellje azt mutatja, hogy e vállalati körben 2008 végéig 4,2 százalékra, 2009 novemberéig 10,4 százalékra szökik fel a törlesztési hátralékba kerülők aránya.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a spekulatív adósosztályzatú vállalatok törlesztési teljesítménye a globális vállalati szektor egészségi állapotának fő mércéje, mivel a befektetésre ajánlott - főleg magas, "A" kategóriás - besorolású cégek egyrészt igen ritkán válnak nem fizetővé, másrészt egyre kevesebb az ilyen osztályzatú vállalati adós.

A Standard & Poor's már tavasszal - még a globális hitelválság robbanásszerű súlyosbodása előtt - azt írta egy londoni elemzésében, hogy lassan teljesen eltűnnek a lehető legjobb, "AAA" kockázati szintre besorolt cégadósok az európai és az amerikai vállalati szektorban a mindent felőrlő verseny és a gazdálkodást is érintő részvényesi követelések miatt.