Nem lettek optimistábbak a németek

Vágólapra másolva!
A németországi cégvezetők utoljára 1993-ban látták olyan borúsan a jövőt, mint most - állítja az Ifo kutatóintézet. Az illetékes miniszter szerint a 3 százalékos gazdasági visszaesés sem kizárt.
Vágólapra másolva!

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti bizalmi mutatója - hétezer német feldolgozóipari, építőipari, nagy- és kiskereskedelmi vállalat megkérdezése alapján - decemberre 82,6 pontra csökkent a novemberi 85,8 pontról - közölték az Ifo-nál csütörtökön. Az elemzők átlagosan 84,1 pontot vártak.

A mutató július óta jelzi száz pont alatti értékekkel a pesszimisták lassan, de biztosan növekvő többségét. A decemberi eredmény 1993 februárja óta a legrosszabb. A fél évre előre tekintő várakozások részmutatója 76,8 pontra csökkent a novemberi 77,6 pontról, a jelenlegi helyzet megítéléséé 88,8 pontra 94,8 pontról.

A mannheimi Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) hat hónapra előre tekintő németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója ellenben tovább javult: decemberre mínusz 45,2 pontra a novemberi 53,5 pontról - közölték a ZEW-nél a múlt héten. Az elemzők romlásra, mínusz 55 pontra számítottak.

A mutató így is a borúlátók nagy többségét jelzi, de a pesszimizmus szemlátomást enyhül a ZEW kérdezte, mintegy háromszáz intézményi befektető és közgazdász körében. Ezt az Európai Központi Bank nagy kamatcsökkentéseivel és a kormányzati gazdaságélénkítő intézkedésekkel magyarázták a ZEW-nél, megjegyezve, hogy az olcsóbb kőolaj és a nyári értékeknél gyengébb euró továbbra is javítja a hangulatot.

A német gazdaság jövőre, "a legrosszabb esetben akár 3 százalékkal is visszaeshet", mondta a német gazdasági miniszter, Michael Glos egy tévényilatkozatában csütörtökön. Németország hazai összterméke a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest szezonális és naptári kiigazítással, a második negyedben 0,4 százalékos visszaesést mértek. Két egymást követő negyedévi visszaesés technikailag recessziót jelent, ilyen legutóbb 2003 első félévében történt Németországban.