Csökken a román vezetők bére

Vágólapra másolva!
Románia új kormányfője bejelentette, hogy a kormányhivatalok, állami vállalatok vezetőinek javadalmazását jelentősen csökkentik, jelezve a kormány felelősségét a közkiadásokra szánt pénzekkel való takarékoskodásban, és tekintettel a pénzügyi-gazdasági válságra, a gazdaság jövőre várható további lassulására. A kormányzat egy milliárd eurónyi pénzt szeretne megspórolni a jövő évi költségvetési kiadásokból.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Emil Boc célzott arra is, hogy a nevezett bérek már csillagászati magasságokba emelkedtek, aránytalanná váltak a mai romániai bérszínvonalhoz mérve. A kormányfő szerint számos vezető esetében a csökkentés után a vezetői átlagbér az állami szférában mintegy havi 1200 eurónak felel majd meg, míg jelenleg vannak 7 ezer eurót elérő fizetések is. Az átlagbér az országban ennek alig több, mint huszada.

Elemzők véleménye, hogy ha Románia nem mutat fegyelmezett magatartást költségvetésében, akkor pénzügyi válságnak néz elébe, tekintettel a külföldi pénzekre való erős ráutaltságára, főként nagy külkereskedelmi hiánya miatt.

Az állami állásokra jövőre felvételi stopot rendel el a kormányzat, dacára annak, hogy jelenleg is nagy számban keresnek munkaerőt.