Vágólapra másolva!
Az egész világra kiterjedő gazdasági válság számos új internetes támadáshoz ad alapot, ezek között adathalász támadások is lesznek, például egy-egy bank bezárása körüli pletykák terjesztése, s olyanok is, amelyek könnyű jelzáloghitelt vagy újrafinanszírozást ígérnek.
Vágólapra másolva!

Az informatikai biztonsággal foglalkozó Symantec a jövő évi biztonsági tendenciák kapcsán közölte: várhatóan azokat is megpróbálják becsapni, akiknek problémái vannak a hitel visszafizetésével, vagy például lefoglalták a házát. A cég szerint az online feketegazdaság 2008-ra hatékony, világméretű piaccá nőtt, ahol millió dolláros értékben, rendszeresen adnak-vesznek lopott adatokat és csalásokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat: 2007 júliusa és 2008 júniusa között a Symantec kutatói szerint a bűngazdaság szerverein meghirdetett összes áru értéke meghaladta a 276 millió dollárt.

A Symantec tapasztalata szerint módszert váltottak a támadók. Míg korábban csak néhány kártékony kódot terjesztettek tömegesen, napjainkra átálltak a nagy veszélycsaládok küldésére. Ez azt jelenti, hogy a telepített kártékony programok a terjedés során gyorsan átalakulnak, s ezért nehéz ellenük védekezni. Ráadásul ezek sokszor biztonsági és segédprogramoknak tüntetik fel magukat, ám nem tisztítják a gépeket a kártevőktől, hanem túszul ejtik, s addig blokkolják, míg a felhasználó nem fizet a színlelt veszélyek kiküszöböléséért.

A felmérés felidézi, miszerint Bill Gates, a Microsoft alapítója 2004-ben még azt mondta, hogy két év múlva megoldódik a levélszemét problémája. Ezzel szemben 2008-ban a levélszemét tette ki a teljes levelezés 76 százalékát, míg 2008 novemberében le nem állították a McColo-t, amitől egy időre 65 százalékkal kevesebb lett a levélszemét. Jóllehet a levélszemét szűrők fejlettebbé váltak, a spamek küldői nem adják fel. Az előrejelzés szerint az várható, hogy a levélszemét mennyisége a korábbi szint 75-80 százalékára emelkedik, mert az internetes támadók a parancs- és vezérlő rendszereket újra felállítják, s a maiaknál rugalmasabb hálózatokat alakítanak ki.