Visszavesz az állami költekezésből Kuba

Vágólapra másolva!
Kevesebbet utazhatnak a kubai kormánytisztviselők és cégvezetők, de visszafogják az üdülési támogatások mértékét is. A megszorításokra azért van szükség, mert a tervezettnél csekélyebb mértékben nőtt a kubai gazdaság, és a költségvetési bevételeken felül költekeztek.
Vágólapra másolva!

Raul Castro kubai államfő költségtakarékossági intézkedéseket jelentett be, mivel az ország költségvetése nem rendelkezik a szükséges forrásokkal. Kuba gazdasági növekedési üteme az idén 4,3 százalékos lesz, alig fele a kormányzati tervekben szereplő ütemnek. Castro szombaton a parlamentben közölte, hogy felére csökkentik az állami költségvetésből finanszírozott utazásokat, ami érinti a kormányzati tisztségviselőket és az állami cégek vezetőit egyaránt. Mérséklik az alkalmazottak jutalmazását célzó üdülési támogatásokat is.

Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de illetékesek szerint 2008-ban a kubai költségvetés a bevételeknél 6,7 százalékkal többet költekezett. Az utazási kiadások visszafogása sokaknak súlyos érvágást jelenthet, mivel számos család a külföldi utazásra kapott dollárokból, eurókból szerzett be Kubában nem kapható termékeket.