Obama 310 milliárdos adócsökkentést tervez

Vágólapra másolva!
Barack Obama megválasztott amerikai elnök 310 milliárd dolláros adócsökkentést tervez gazdaságélénkítő csomagja részeként - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Egy közeli forrás szerint azonban ez csak a kezdet: a megválasztott elnök ugyanis gazdaságélénkítő eszközeinek 40 százalékát, mintegy 775 milliárd dollárt szán adócsökkentésre.

Obama tanácsadói 2009-re további stagnálást és elhúzódó deflációt jósoltak, ezért döntött a megválasztott elnök az adózási körülmények enyhítése mellett. Szakértői arra hívták fel Obama figyelmét, hogy ami 2007-ben jelzálogválságként kezdődött, az mára átformálta a a világ pénzpiaci térképét és egész országokat juttatott csődbe.

A hétvégén Janet Yellen, a San Franciscó-i Fed elnöke a deflációs kockázatok emelkedésére hívta fel a figyelmet. A defláció káros hatásait ecsetelve kifejtette, hogy a zuhanó árak és a csökkenő kereslet negatív spirálba sodorhatják az érintett gazdaságokat.

A befektetők azonban ennél bizakodóbbak: néhányuk szerint a Lehman Brothers szeptemberi összeomlásával a legrosszabb már megtörtént. Az optimizmusra utal a világ vezető tőzsdéinek 2009-es nyitása: pénteken a Dow, hétfőn pedig a Nikkei zárt jelentős nyereséggel.