Olaj: 51 dollár fölé ment az ár

Vágólapra másolva!
Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kedd reggel 51,94 dollár volt, 46 centtel olcsóbb a hétfői későinél. A Brent hétfőn 2,7 dollárral drágult. Ez az áremelkedés összefüggésben áll a közel-keleti konfliktussal, az orosz-ukrán gázvitával, és azzal is, hogy az OPEC a jelek szerint végrehajtja a kitermelés korábban bejelentett visszafogását.
Vágólapra másolva!

Az iráni forradalmi gárda egyik parancsnoka arra szólította fel az iszlám országokat, hogy vessék be az olajfegyvert, gyakoroljanak nyomást ezzel az Izraelt támogató nyugati országokra. A Perzsa-öböl menti termelők, köztük Szaúd-Arábia azonban eddig nem támogatott olyan intézkedéseket, amelyek egy-egy kiválasztott fogyasztó ország ellen irányulnak.

A tegnapi dráguláshoz hozzájárult, hogy az OPEC a jelek szerint végrehajtja a napi 4 millió hordós termeléscsökkentést, amiről október óta döntött. Erre utal, hogy iráni bejelentés szerint az OPEC februárban rendkívüli értekezletet tart az árak megvitatására. A szakértők szerint a termelés-visszafogás várhatóan rövid távon az áraknak a hordónkénti 55 dolláros szintre történő emelkedését vonhatja magával.

A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate könnyűolajféleség februári szállításra hordónként 48,17 dollárra, 64 centtel süllyedt kedd reggel. Ez a kontraktus hétfőn 2,47 dollárral drágult és 48,81 dollárra emelkedett.

Az olajárak 43 százalékkal magasabban állnak jelenleg a december 19-én regisztrált, 33,8 dollár értékhez képest, amely akkor ötéves mélypontot jelentett.