Vágólapra másolva!
Cégbirodalmának a válság okozta összeomlása elől öngyilkosságba menekült az egyik leggazdagabb német üzletember.
Vágólapra másolva!

A cégbirodalmának a válság okozta értékvesztése miatt öngyilkos lett az egyik leggazdagabb német, a 74 éves Adolf Merckle. A német milliárdos - a Forbes listáján tavaly 9,2 milliárd eurós vagyonnal a 94. helyen szerepelt - holdingcége, a VEM Vermoegensverwaltung révén birtokolt kisebb-nagyobb részvénypakettet egy sor vállalatban, közöttük a Volkswagen AG-ben is, ami aztán durva veszteségeket okozott neki.

A holdingcég több bankkal is tárgyalásban állt vállalatbirodalmának megmentése érdekében, mivel a cégcsoport eladósodottsága rendkívül magas, gyakorlatilag kilátástalan szintre hágott. Merckle vállalatbirodalmába a legkülönbözőbb profilú társaságok tartoztak, közülük is kiemelkedik a még a nagyapja által alapított - és 57 százalékbvan Adolf Merckle által birtokolt - Phoenix Pharmahandel, amely mostanra Németország egyik legnagyobb vegyipari nagykereskedő vállalatává avanzsált. Ebbe körbe tartozik a generikus gyógyszereket gyártó Ratiopharm International GmbH és a HeidelbergCement AG is.

A milliárdos eltűnését hétfőn jelentette be a család, és még aznap megtalálták holttestét az délnyugat németországi Ulmhoz közeli Blaubeurennél futó vasúti pálya mellett. A rendőrség a "vasúti baleset" során kizárta az idegenkezűséget.