Több száz állás szűnik meg Szekszárdon

Vágólapra másolva!
A keresletcsökkenés miatt kivonul egy belga fehérneműgyártó cég Magyarországról. A leányvállalat nyereséges volt - azért ezt szüntetik meg, mert más országokkal összehasonlítva itt nagyon magasak az adók.
Vágólapra másolva!

A megrendelések visszaesése miatt bezárja szekszárdi üzemét a belga Van de Velde cégcsoport; a tulajdonos keddi szándékbejelentéséről szerdán sajtótájékoztatón számolt be a szekszárdi Van de Velde Kft. ügyvezető igazgatója.

Márka István tájékoztatása szerint a fehérneműgyártással foglalkozó cégcsoport csökkenti termelési kapacitását, és bár ezt máshol is megtehetné, Magyarország mellett döntött. A tulajdonosok ezt azzal indokolták, hogy a magyar cégnél nincsen fejlesztés, a termelés pedig háromszor olyan drága, mint a csoport tunéziai tagjánál - tette hozzá.

Az ügyvezető szólt arról, hogy az üzem bezárása esetén a belga anyacég segíti az itt dolgozó több mintm 340 ember egy részének elhelyezkedését, esetleg munkát ajánl számukra spanyol, belga és tunéziai leányvállalatánál.

Márka István közölte azt is, hogy a csoportos létszámleépítés szándékát ugyan bejelentette a szekszárdi munkaügyi kirendeltségnek, de a tulajdonosok hajlandóak jutányos áron eladni az üzemet annak a befektetőnek, aki hosszú távon vállalja, hogy működteti. Az üzem eszközértéke 500-600 millió forint, és ennél magasabb a kft. készpénz- és követelésállománya.

A döntés hátteréről szólva elmondta: a gyártási költség Magyarországon egyértelműen a magas adóterhelés miatt nagy. Bár a Van de Velde barcelonai üzemében magasabbak a bérek, mégsem azt építik le, miután ott fejlesztéseket is végeznek. Éveken át próbáltak egy fejlesztő mérnökcsoportot Szekszárdra hozni, eredménytelenül, annak ellenére, hogy 500 ezer forintos kezdő fizetést ajánlottak - jegyezte meg.

Horváth István, Szekszárd polgármestere közölte: igyekszik meggyőzni a tulajdonosokat arról, hogy megéri megtartani a magyar üzemet; a város ennek érdekében hajlandó lemondani a cégtől származó helyi adóról, amely 2008-ban körülbelül 20 millió forint volt. Rámutatott: egy nyereséges cég tulajdonosa mondja azt, hogy a termelési költségeket összehasonlítva Magyarország nem versenyképes.

A Van de Velde Kft. 1992 óta működik Szekszárdon. Kizárólag luxus női fehérneműket gyárt, évente körülbelül egymillió darabot. A termék kiskereskedelmi átlagára 100 euró körül van. A cég 2008-ban nettó 1,3 milliárdos nettó árbevételt ért el.