Visszafogott költekezés Romániában

Vágólapra másolva!
Több mint 25 százalékkal költött kevesebbet a romániai lakosság a téli ünnepek alatt, mint az előző évben - jelzik a Román Nemzeti Bank (BNR) által közzétett adatsorok.
Vágólapra másolva!

December 20. és január 4. között a banki közvetítéssel megvalósult kifizetések napi átlaga 15,7 milliárd lejre (1020 milliárd forintra) rúgott, vagyis az előző év hasonló időszakához viszonyítva a háromnegyedére csökkent a forgalom.

A BNR adatai alapján a Krónika című erdélyi napilap arról ír, a csúcsforgalmat hozó napon, december 23-án is kisebb volt a pénzforgalom, mint az előző évben: összesen mindössze 23,3 milliárd lejt (1520 milliárd forintot) utaltak a bankokon keresztül, ami jóval elmarad a 2007. december 21-én 29 milliárd lejes (1890 milliárd forint) csúcsértéktől.

A jegybank arra is felhívja a figyelmet, hogy a lakosság készpénzállomány növekedésének üteme is csökkent. Decemberben 22 százalékos volt a többlet a 2007-es adatokhoz képest, szemben a novemberi 28, illetve a júliusi 36 százalékos bővüléssel. A BNR szakemberei szerint azonban még nem lehet a lakosság készpénz iránti érdeklődés csökkenéséről beszélni, mivel decemberben a banki letétek összege is jelentősen visszaesett Romániában.