Tizenötezer dolgozót küld el az Alcoa

Vágólapra másolva!
Három hónapon belül a harmadik nagyobb arányú termeléscsökkentést jelentette be tegnap az Alcoa Inc.: a világ legnagyobb alumíniumgyártója 135 ezer tonnával, évi 750 ezer tonnára fogja vissza termelését, ezzel kohókapacitásai újabb 18 százaléka marad kihasználatlanul - tájékoztat a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A lépés nyomán az egyesült államokbeli vállalat több mint 15 ezer főt bocsát el - ezen belül 13 500 állandó dolgozót -, mindennek a költsége pedig 950 millió dollárra rúghat a Bloomberg becslései szerint. Emellett az Alcoa 2009-re befagyasztja a béreket és leállítja a munkaerő-felvételt. Ezen intézkedéseken kívül a cég mintegy százmillió dollárt szeretne megtakarítani olyan nem az alaptevékenységéhez tartozó érdekeltségek eladásából, mint az autókerekek gyártása vagy a fóliakészítés.

A céget a globális válság kényszerítette erre a döntésre: az autóipar, a repülőgépgyártók, a háztartásigép-gyártók, az áramszolgáltatók saját szűkülő keresletük miatt kevesebb alumíniumot vásárolnak, tavaly a könnyűfém ára 36 százalékkal visszaesett.

A leépítések érzékenyen érintik az Alcoa oroszországi érdekeltségeit is: ottani 7900 alkalmazottjának 18 százaléka mondhat búcsút állásának. A vállalat 2005-ben vett meg két orosz alumíniumfeldolgozót, közülük a szamarai egykor a Szovjetunió legnagyobb ilyen üzeme volt. Az amerikai társaság a Reuters szerint már 768 millió dollárt költött orosz üzemeire - ennek mintegy harmada volt a vételár -, de egyikük sem nyereséges.