Újabb csalásra derült fény Amerikában

Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdefelügyelet a Madoff-botrány után újabb, 50 millió dolláros csalásra derített fényt.
Vágólapra másolva!

A tengerentúli tőzsdék működését ellenőrző hatóság (SEC) közölte, hogy egy Philadelphia környéki pénzalap menedzsere, egy bizonyos Joseph Forte becsapta ügyfeleit: a korábbi befektetőket mindig az újabb ügyfelek pénzéből fizette ki.

A SEC - amelyet súlyos bírálatok értek, amiért éveken, sőt évtizedeken át nem volt képes felderíteni a Wall Street legnagyobb volumenű, Bernard Madoff nevéhez köthető csalását - bejelentette: befagyasztotta Forte pénzügyi eszközeit. (A philadelphiai pénzember hamis ügyletei egyébként eltörpülnek Bernard Madoff New York-i üzletember csalása mellett, utóbbi ugyanis saját bevallása szerint ezerszer nagyobb, 50 milliárd dolláros kárt okozott.)

A SEC vizsgálata szerint Forte azt hazudta ügyfeleinek, hogy kötvénybefektetésekben, valamint különböző deviza- és határidős ügyletekben forgatja meg azok pénzét. Jelentős hozamokról tett hamis jelentéseket a befektetőknek, miközben folyamatos veszteségei voltak; dollármilliókat vont ki magánhasználatra és az új befektetésekből fizette ki a korábbi ügyfeleket.

A 53 éves Forte legalább 1995 februárja óta működtette a rendszert, 80 ügyfele volt, közöttük legalább egy jótékonysági alap. Legtöbb ügyfelét 2000 és 2002 között, a tőzsde egy hanyatló időszakában szerezte azzal, hogy különlegesen magas, időnként 30 százalékos kamatot ígért. Cége 1995 és 2008 között évi 37,96 százalékos hozamot számolt el úgy, hogy 1998 és 2008 között 3,3 millió dolláros nettó vesztesége volt.