Bajba kerülhetnek az elektronikai üzletek

Vágólapra másolva!
Az év első felében jelentősen növekedhet a felszámolási eljárások száma Magyarországon - idézi a Napi Gazdaság az Euler Hermes felmérését. Szakemberek szerint többek között az elektronikai termékek érétkesítésével foglalkozó cégek vannak veszélyben, míg a dohányiparban és gyógyszeriparban érdekelt vállalkozások ellenállóak maradhatnak.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi válság miatt erősödhet az elmúlt években kirajzolódó trend, vagyis több felszámolásra keürlhet sor. Az Allianzhoz tartozó Euler Hermes hitelbiztosító előrejelzése alapján az év első felében ötödével emelkedhet az eljárások száma.

A cég szakértői rámutatnak,hogy a krízis reálgazdaságban történpő begyűrűzése nyomán a vásárlóerő látványosan csökkenhet. Ezt pedig az alapvető élelmiszereket forgalmazó cégeken kívül valamennyi vállalat bevételén nyomot fog hagyni. A túlélés érdekében a vállalkozások kénytelenek lesznek lefaragni költségeiket, elhalasztani a tervezett fejlesztéseket. Utóbbi elsősorban azért jelent gondot, mert hosszabb távon ez szolgálná a versenyképesség javítását.

Az Eurler Hermes prognózisa szerint az építőipari, autóipari beszállító cégek, illetve a háztartási elektronikai termékek forgalmazásával foglalkozó cégeknél növekedhet jelentősen a szállítói tartozások határideje, és ez tovább növelheti felszámolási eljárások esélyét. Dercze Zoltán, egy másik hitelbiztosító, a Coface országigazgatója szerint az építőipari körbetartozások az ágazat helyzetét tovább rontják. A nagykereskedelmi szektoron belül a szórakoztatóelektornikai szegmens mellett as kulturális és turisztikai ágazat van veszélyben állítja Dercze. Az Eurler Hermes szerint a válságnak ellenállhat a dohányipar és a gyógyszeripar.