Merkel elégedett a saját válságcsomagjával

Vágólapra másolva!
Évtizede óta a legnehezebb helyzetbe került Németország a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság következtében, vélte a Bundestagban szerdán ismertetett kormánynyilatkozatában Angela Merkel kancellár.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kancellár a kialakult helyzettel indokolta a kormány által egy nappal korábban elhatározott, nagyságát tekintve történelminek számító gazdaságélénkítő csomagtervet, amelyet a foglalkoztatás és a stabilitás programjának nevezett. Utalt arra, hogy az 50 milliárd eurós intézkedési terv - a novemberben életbe léptetett, több mint 30 milliárdos, hasonló célú programmal együtt - az eddigi legnagyobb efféle program Németország háború utáni történetében.

A konzervatív német politikus hangsúlyozta, hogy a kialakult válság nyomán kormányának mindenképp lépnie kellett, és kijelentette, hogy az elhatározott intézkedéseknek nem volt alternatívájuk. Merkel utalt arra, hogy az elfogadott programmal a kormány rendkívül súlyos adósságokat vállalt, és ebből a szempontból a döntést a 2005. november óta tartó kancellársága legnehezebb belpolitikai döntésének nevezte. Mindennek ellenére úgy vélte, hogy a munkahelyek biztosítását és a beruházások fellendítését célzó program az egyetlen lehetséges válasz a válságra.

A szociáldemokratákkal közösen, nagykoalícióban kormányzó kancellár részletesen ismertette az elhatározott intézkedéseket, és három fő célt említett. Első helyen a beruházások fellendítéséről szólt, emlékeztetve arra, hogy a kormány terve csaknem 20 milliárd eurót irányoz elő a jelenlegi és a jövő évre az infrastruktúra javítására, különös tekintettel oktatási és képzési intézmények, köztük óvodák és iskolák fejlesztésére, az úthálózat javítására, valamint általánosságban modernizációs célokra, és ennek kapcsán a távközlést, illetve a széles sávú internet elterjesztését említette.

A program másik fontos részének nevezte az állampolgárok tehermentesítését, az előirányzott adó- és járulékcsökkentéseket. A program magában foglalja egyebek között az adómentes jövedelemhatár megemelését, a legalacsonyabb adókulcs mérséklését 14 százalékra 15 százalékról, továbbá a társadalombiztosítási járulék 0,6 százalékpontos csökkentését.

Harmadik fő intézkedésként Merkel azoknak az amúgy versenyképes vállalatoknak az állami megsegítését említette, amelyek nehéz helyzetbe kerülnek, ugyanakkor a kialakult helyzetben nem számíthatnak a kancellár által óvatosan bírált, meglehetősen tartózkodó bankok hiteltámogatására. Ebből a célból a kormány egy 100 milliárd eurós garanciavállalási alapot hoz létre, erősítette meg Merkel.

A kancellár külön szólt az autóipar megsegítésének szükségességéről, utalva arra, hogy a német gazdaság egyik hagyományos, és az innovációra leginkább ráutalt ágazatáról van szó. Ezzel indokolta a környezetvédelmi normáknak megfelelő új személygépkocsik vásárlásának segítését és a gépjárműadó tervezett reformját.
program elfogadását.