Zuhanás Amerikában, mélyben a Citigroup

Vágólapra másolva!
Jelentős süllyedéssel zárták a szerdai kereskedést az amerikai részvényindexek. A három vezető mutató 3-3,7 százalékkal került lejjebb elsősorban a bankpapírok gyengülése miatt. A Citigroup volt a nap egyik legnagyobb vesztese, az amerikai bankmamut árfolyama több mint 20 százalékkal esett.
Vágólapra másolva!

A harminc részvény teljesítményét tükröző Dow Jones Industrial Average (DJIA) a nap során 300 pontos mínuszban is megfordult , a mutató december elején látott mélypontot érintette, végül 3 százalékos veszteséggel 8200 ponton végzett.

A másik két vezető amerikai részvényindex is jókora mínuszban fejezte be a szerdai kereskedést. Az S&P 500 3,4 százalékkal 842 pontra esett. A kiábrándító hangulatra jellemző, hogy a DJIA kosarában szereplő valamennyi papír gyengült, az S&P 500 mozgását meghatározó félezer papírból pedig mindössze 20 tudott többletet elérni. A technológiai szektor indexe, a Nasdaq 3,7 százalékkal 1490 pontra süllyedt.

A csökkenést részben azzal magyarázható, hogy a napokban megjelent hírek ismét a bankszektor problémáira utalnak, azaz további hitelezési veszteségek fenyegetnek. A német Deutsche Bank közölte, 2008 utolsó három hónapjában 6,4 milliárd dollár veszteséget szenvedett el. A MorganStanley elemzőinek előrejelzése szerint Európa legnagyobb bankja, a HSBC valószínűleg megfelezi osztalékát és 30 milliárd dolláros tőkeemelésre kényszerülhet. A Citigroup pedig a keddi amerikai piaczárás után bejelentette, beleegyezett a Smith Barney brókercég Morgan Stanley-nek történő eldásába. Elemzők szerint ez az üzlet a Citigroup feldarabolásának előjele, de azt mindenképpen jelzi, hogy a banknak - jelentős veszteségei miatt - nagy szüksége van friss tőkére.

A rossz hírek nyomán a bankpapírok piacát elfoglalták az eladók. A Citigroup árfolyama bő 20 százalékkal zuhant, a Bank of America 4,2, az American Express 6,1, a JP Morgan 1,7, a Morgan Stanley pedig 9 százalékot veszített értékéből.

Hozzájárult a borús hangulathoz, hogy a karácsonyi szezonban a vártnál kedvezőtlenebbül alakult az amerikai boltok forgalma, ami arra utal, hogy a vállalati profitokat nagyban meghatározó fogyasztói kiadások tovább mérséklődtek. Decemberben a kiskereskedelmi értékesítés 2,7 százalékkal csökkent novemberhez képest. Autóeladások nélkül számolva 3,1 százalékos volt a visszaesés, ami a legnagyobb csökkenés az 1992 óta regisztrált adat történelmében.