A Bosch 250 dolgozót bocsát el Hatvanban

Vágólapra másolva!
Kétszázötven dolgozóját bocsátja el a Bosch legnagyobb magyarországi, Hatvanban működő autóipari termékeket gyártó üzeme a megrendelések folyamatos csökkenése miatt - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Robert Bosch Kft. kommunikációs munkatársa.
Vágólapra másolva!

A leépítés az üzemi tanáccsal és az illetékes munkaügyi központtal történt egyeztetést és megállapodást követően 2009. február 15-én lép hatályba - közölte Kukaj Zsuzsanna.

A Robert Bosch Elektronika Kft. mindent megtesz azért, hogy segítse a távozó dolgozók álláskeresését. A felmondási idő alatt olyan képzéseket szervez, amelyek segítségével bemutatja a különböző álláskeresési technikákat, segítséget nyújt az önéletrajz megírásában és részletes tájékoztatást ad a munkaügyi központ által biztosított munkanélküli státuszra és ellátásra vonatkozó tudnivalókról.

A tavaly óta tartó autóipari válság hatására a Bosch legnagyobb hazai autóipari gyára az elmúlt év végén szembesült azzal, hogy partnerei egyre kevesebb rendeléssel keresik meg. Ennek nyomán döntöttek úgy az üzem vezetői, hogy átszervezik a gyár kapacitásait és kevesebb autóipari terméket állítanak elő 2009-ben.

A megrendelések folyamatos csökkenésének hatására a gyár vezetése az őszi időszakban belső átszervezésekkel még kezelni tudta a kialakult helyzetet. A műszakok átszervezésével és az év végi karbantartások előrehozásával sikerült elérni, hogy a vállalat minden addigi főállású munkavállalóját meg tudja tartani.

Új terveket kellett készíteni

A megrendelések további folyamatos csökkenésével azonban a gyár vezetésének újra kellett terveznie a 2009-es évet, amelynek során szembesült azzal a ténnyel, hogy 2009-ben nem tudja megtartani a munkavállalók egy részét - ismertette a helyzetet a kommunikációs munkatárs.

Ugyanakkor a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. továbbra is a vállalatcsoport legnagyobb magyarországi gyáraként 2009 februárjától 2800 főállású alkalmazottal működik tovább. Viszont az eddigi 4 műszakos kapacitás helyett a jövőben 3 műszakban foglalkoztatja munkavállalóit.

A gépjármű- és ipari technológiával, a fogyasztási cikkek gyártásával és az épület-technológiával foglalkozó Bosch csoport a 2007-es pénzügyi évben 272 000 munkatársa 46,3 milliárd euró forgalmat ért el. A Bosch csoport a Robert Bosch GmbH-t és annak 50 országban 300 leány- és regionális vállalatát fogja át, miközben évente több mint három milliárd eurót költ kutatás-fejlesztésre.

A Robert Bosch GmbH részvényeinek 92 százaléka a közhasznú Robert Bosch Alapítvány tulajdonában áll. A maradék üzletrészeket a Bosch család és a Robert Bosch GmbH-nál birtokolják.