Bajban az orosz gazdaság, csökken a gáztermelés

Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaság teljesítményének romlása miatt várhatóan a gáztermelés sem éri el a tavalyi mennyiséget, annak 2 százalékos csökkenése várható - közölte a JPMorgan elemzésében.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kisebb termelés - az elemzők szerint 538 milliárd köbméternyi lesz - elsősorban az energiahordozók alacsonyabb árával és emiatt a kisebb bevételekkel függhet össze.

Úgy látják, hogy a Gazprom pénzügyi helyzete sem teszi lehetővé a termelés növelését a szükséges mértékben: a hét végén épp a gázviza kapcsán elhangzott, hogy a Gazprom emiatt legkevesebb 800 millió dollárt vesztett eddig, más források szerint 1,1 milliárd dollárnyit.

A JPMorgan elemzői szerint az óriásvállalat tervezett beruházásainak összértéke 37 milliárd dollárnyi, ami meghaladja a működéséhez szükséges cash-flow-ját. Az orosz kormány a vállalat szűk kiadási keresztmetszetei miatt az idén 7 milliárd, jövőre 17 milliárd dollárnyi támogatást adhat, emellett beszállhat a Gazprom idén 15 milliárd, jövőre már 20 dollárt elérő rövid lejáratú adósságai finanszírozásába.

Még nagyobb, 9 százalékos lehet majd az idén a termelés csökkenése a kisebb orosz gázvállalatok közül a Novatek esetében. A cég termelését 28 milliárd köbméterre várják.