Rázós nap elé néz New York

Vágólapra másolva!
Amint arra számítani lehetett, eséssel nyitott a New York-i tőzsde vezető indexe, a Dow Jones Industrial Average. A pénteki nap folyamán nem valószínű, hogy sok zöldet fogunk látni a Wall Street-i kijelzőkön.
Vágólapra másolva!

A Dow 8109 pontos nyitás után rögtön lefelé mozdult, öt perccel nyitás után már 2,1 százalékos veszteséget mutatott. A technikai papírok mutatója, a Nasdaq 1441 pontos nyitás után 1,7 százalékot esett az első öt percben.

Bár a várakozásoknak megfelelő negyedéves eredményről számolt be a - gazdasági mozgásokat általában jól tükröző - General Electric, arra is figyelmeztette befektetőit, hogy 2009 különlegesen nehéz esztendőnek ígérkezik és ez tovább erősítette a bizonytalanságot, hiszen a GE szerteágazó tevékenységével a piac csaknem minden szegmensében jelen van.

A vállalati eredmények folyamatosan érkeznek. Az egyik legutóbbi a Harley-Davidson pénzügyi jelentése volt: az adatsor elmaradt a várakozásoktól, ugyanakkor üzembezárásokat és 1000 fős leépítést jelentettek be. A mégoly gyászosan alakuló gyorsjelentési szezon is hoz azonban kiemelkedően jó eredményeket: a Google Inc például a Wall Street elemzői által vártnál is magasabb profitot ért el, ami már ez elektronikus adásvételben javított árfolyamán.

A makrogazdasági hírek élére kívánkozik, hogy számos európai vállalatot érint rendkívül kedvezőtlenül az egyre szélesedő recesszió; brit adatok pedig azt jelzik, hogy a szigetország gazdasága 1991 óta első ízben recesszióba.