Földre került a tokiói mutató

Vágólapra másolva!
Jelentős, közel 4 százalékos veszteséggel zárta a mai kereskedést a tokiói részvénybörze irányadó indexe.
Vágólapra másolva!

A pénteki tokiói részvénykereskedésben az eladók diktálták a tempót. A rossz hangulatban szerepet játszott a Sony bejelentése, amely szerint az elektronikai óriáscég rekordveszteséget vár a folyó üzleti évében, az acéliparban érdekelt Nippon Steel jelezte, a korábban tervezettnél nagyobb mértékben csökkenti a termelését.

Fokozta az eladói nyomást, hogy a jegybank (Bank of Japan) legfrisebb előrejelzése szerint a japán gazdaság a 2010. márciussal záruló, következő pénzügyi évben is recesszióban lesz: a mostani pénzügyi évre 1,8 százalékos, a következőre 2,0 százalékos visszaesést prognosztizál az elemzés.

Az irányadó mutató, a Nikkei végül több mint 300 ponttal, 3,8 százalékkal 7745 pontra gyengült. Az index mozágást meghatározó 225 részvény közül 205 veszített értékéből, mindössze 13 ért el drágulás. (A fennmaradó néhány papír árfolyama nem változott.) A pénteki végeredményt azt jelenti, hogy az index ezen a héten 5,9 százalékkal került lejjebb, a tavaly év végi szinthez képest pedig 12,6 százalékkal gyengült.