A bankok miatt került lejtőre Nyugat-Európa

Vágólapra másolva!
Pénteken is többnyire veszteséggel zártak a vezető nyugat-európai részvényindexek, egészében az elmúlt 13 kereskedési napból 12. alkalommal.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az árfolyamesések főszereplői a banki részvények voltak: a befektetők úgy érzik, hogy a bankszektor még nagy veszteségekről ad majd számot a pénzügyi és a gazdasági válság hosszú kimenetelét érzékelve, tartósítva a likviditási válságot is. A banki papírok közül soknak az árfolyamesése meghaladta az 4,5-5 százalékot.

Frankfurtban a DAX-30 index 0,96 százalékos veszteségét (a mutató 4178,94 ponton végzett) ugyancsak elsősorban a banki papírok okozták: a Deutsche Bank részvényének árfolyama például 4,6 százalékot esett, az Allianzé 3,5 százalékot. A DAX-ot emellett még az Infineon 4,9 százalékos esése is jócskán húzta lefelé. Az energiaszolgáltatók (E.ON, RWE) árfolyama emelkedett.

Londonban a FTSE-100 zárásra 4052,47 pontig tornászta fel magát, így 0,24 ponttal csütörtöki zárása fölé. Hiába esett a Barclays Bank és az Old Mutual biztosító árfolyama 13,5-13,6 százalékkal, vagy az Aviva biztosítóé 6,7 százalékkal, a bánya- és olajipari részvények vegyesen zártak, a Shell 2,2 százalékkal drágult és több fajsúlyos blue chip részvény (Cable & Wireless, Astrazeneca, Man Group) ára viszont 3-3,5 százalékot is meghaladó mértékben emelkedett.

Párizsban a CAC 40 index 0,7 százalékot esett, egyebek között az Axa biztosítói részvény 6,67 százalékos árfolyamzuhanásától.