Megadóztathatják a családi pótlékot

Vágólapra másolva!
A családi pótlék bruttósítása és megadóztatása az egyik kormányzati elképzelés a szociális támogatások átalakítására - tudta meg a távirati iroda.
Vágólapra másolva!

Több elképzelésről is szó van, de nincs még döntés az intézkedés bevezetéséről, a miniszterelnöki tájékoztatóban az esetleges lépés dátuma sem hangzott el. Gyurcsány Ferenc azt hangsúlyozta, hogy a kormány komplex intézkedéseket tervez az adó-, a járulék- és szociális rendszer, illetve a foglalkoztatás területén.

A miniszterelnök megismételte a nyilvánosság előtt tett kijelentését, hogy nincs lehetőség radikális adócsökkentésre, csak az adórendszeren belüli átcsoportosításra. A távirati iroda úgy tudja, hogy pontos mértékek nem hangzottak el, de az irányokat kijelölte a kormányfő. A járulékcsökkentés és a személyi jövedelemadó sávhatárának módosítása fejében emelnék a jövedéki adót és differenciáltan az általános forgalmi adót is, illetve megnyirbálnák az adókedvezményeket.

A miniszterelnök a tervezett átalakításokat azzal indokolta, amivel a nyilvánosság előtt is: a cél az, hogy Magyarország ne vesztesként kerüljön ki a világgazdasági folyamatokból. A frakciótagok a vitában több témát is felvetettek, például a mezőgazdaság, vagy a lakáshitelt törlesztők helyzetét, de beszéltek a biomasszáról is.