Leminősítette Magyarországot az Aon

Vágólapra másolva!
Alacsony kockázati kategóriából közepesen alacsony kategóriába minősítette vissza Magyarországot és a legtöbb kelet-közép-európai államot az Aon Risk Services kockázatelemző cég - tájékoztatta a világ egyik vezető kockázatkezelési társaságának magyarországi képviselete szerdán az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A társaság szerdán 16. alkalommal adta ki a Politikai Kockázati Térképet, amely szerint 2009-ben fognak jelentkezni a politikai következményei a világméretű pénzügyi válságnak.

Az idei térkép tartalmaz egy Nyersanyagpiaci Válság Veszély Mátrixot, amely megjelöli azokat az országokat, amelyek 2009-ben leginkább ki vannak téve a politikai instabilitás kockázatának, amennyiben a nyersanyagárak zuhanása folytatódik - olvasható a közleményben.

Magyarország a Balti-államokkal, Lengyelországgal, Szlovákiával, Szlovéniával, Horvátországgal, Romániával, Bulgáriával és Görögországgal együtt került a közepesen alacsony kockázatú államok közé. Az unió többi tagállama továbbra is az alacsony kockázatú országok közé tartozik.

A cég szerint Magyarországon az árfolyam-ingadozás, valamint a sztrájkok és a tüntetések okozhatnak problémát 2009-ben - derül ki a térkép adataiból.

"Az idei térkép azt tükrözi, hogy a pénzügyi válság hatása hogyan vált át gazdasági problémából politikai problémává. Amikor egy gazdaság hanyatlásban van, a kormánynak kevesebb eszköz áll rendelkezésére, hogy az éppen felmerülő problémákat orvosolja, ami potenciálisan politikai instabilitáshoz vezethet" - hangsúlyozta Miles Johnstone, az Aon Politikai Kockázati Csoportjának igazgatója.

Hozzátette: ez leginkább a kelet-európai országok, valamint Izland és Görögország esetében észlelhető, ahol az átváltási kockázat és az országkockázat (kormányzati nemfizetés) növekvő tendenciát mutat, akárcsak az egyre terjedő tiltakozások és utcai zavargások.

Az Aon 209 ország és terület politikai kockázatát rangsorolta, felmérve egyebek mellett a deviza-átválthatatlanság, a sztrájk, a háború, a politikai összeférhetetlenség, a jogi és a hatósági szabályozási kockázatokat. Minden országra a következő kockázati besorolásokat alkalmazták: alacsony, közepesen alacsony, közepes, közepesen magas, magas vagy kiemelten magas.