Német és osztrák érdek is a régiós stabilitás

Vágólapra másolva!
A jelenlegi nemzetközi gazdasági, illetve pénzügyi válság közepette Németország és Ausztria egyformán érdekelt a kelet-európai térség stabilizálásában. Ezt hangsúlyozta szerdán Berlinben Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár.
Vágólapra másolva!

Az osztrák kormány új vezetője - aki az elmúlt év végén lépett hivatalba - bemutatkozó látogatást tett a német fővárosban. Az amúgy kiegyensúlyozott kétoldalú kapcsolatok külön érdekessége, hogy mind a német, mind az osztrák kancellár országában nagykoalíciós, azaz konzervatív-szociáldemokrata kormány élén áll.

Értesülések szerint Ausztria szociáldemokrata vezetője tájékoztatta a konzervatív német kancellárt azokról az elképzeléseiről, amelyek középpontjában a kelet-európai térséghez tartozó országok stabilitásának előmozdítása áll.

Ennek keretében - mint német források közölték - konkrét intézkedésekről nem tárgyaltak, elsődlegesen csupán Faymann-nak arról a kezdeményezéséről esett szó, hogy a szóban forgó országoknak erre a szándékra vonatkozóan határozott politikai jelzést kell adni.

A német kancellár egyetértett az osztrák kezdeményezéssel, hangoztatta ugyanakkor: az esetleges további lépések csak akkor kerülhetnek napirendre, ha a térség országai valóban igénylik a stabilizációs támogatást. "Semmiképp nem lehet számukra azt a benyomást kelteni, hogy függő helyzetben lennének" - érvelt Angela Merkel.

Osztrák források korábban azt közölték: az új osztrák kancellár terve az arra rászorult kelet-európai országok pénzügyi megsegítését irányozza elő, különös tekintettel a bankszektor tevékenységének támogatására. Az idézett források a szóba jöhető országok között név szerint Romániát, Bulgáriát, Magyarországot és Ukrajnát említették.