Élénkítő program készült Szerbiában

Vágólapra másolva!
A szerb kormány csütörtökön úgy döntött, hogy 122 milliárd dinárral (370 milliárd forint) igyekszik enyhíteni a világméretű pénzügyi válság következményeit.
Vágólapra másolva!

Mint Mirko Cvetkovic kormányfő elmondta, az összeg nem közvetlenül a költségvetésből származik, hanem kereskedelmi bankoktól, amelyeket a kormány - egyelőre nem részletezett módon - a hitelnyújtás növelésére fog ösztönözni. Az intézkedéscsomag célja a vállalati termelés és kivitel segítése, valamint a lakossági vásárlóerő növelése.Az első hiteleket február első felében kaphatják meg a vállalkozások.

A miniszterelnök szerint a teljes összegből mintegy 40 milliárd dinárt szánnak a vállalkozások likviditásának növelésére. Az érdekeltek kereskedelmi bankoktól vehetnek fel alacsony kamatozású, az állam által támogatott hitelt. Az üzleti beruházásokra 17 milliárd dinárnyi hitelt különítettek el, amely az állami garanciaalapon keresztül vehető igénybe. A hazai gyártású termékekhez adott áruvásárlási hitelt - a kamatok alacsony szinten tartása érdekében - 20 milliárd dinárral támogatják.

A maradék 45 milliárd dinárt a kis- és középvállalkozások kapják arra, hogy növeljék alkalmazottaik létszámát, mondta Mirko Cvetkovic, hozzátéve, hogy a kormány határozza meg a hitelezés prioritásait, azokat a szektorokat, amelyek hozzájuthatnak a friss pénzeszközökhöz, s a Szerb Nemzeti Bank jelöli ki azokat a kereskedelmi bankokat, amelyek a hitelügyleteket lebonyolíthatják.

Mladjan Dinkic gazdasági miniszter ehhez annyit tett hozzá, hogy a kormány mintegy 8 milliárd dinárral kívánja ösztönözni a kedvezményes hitelezést, ezzel mintegy megfelezve a kölcsönök kamatát. Szerinte a hitelezés teljes kockázatát a kereskedelmi bankok viselik, s már előrehaladott stádiumban vannak a tárgyalások a Szerb Kereskedelmi Bankkal, illetve a külföldi tulajdonú Banca Intesával, az Erste, a Hipo alpe alpija és a Societé General bankkal.