Nem kell eladni az ukrán OTP-t

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank érdekeltségi köréből csak akkor akar értékesíteni, ha azzal növelheti a hosszú távú jövedelmezőséget, a részvényesi értéket - derül ki a bank csütörtöki közleményéből, amely érdemben nem kommentálja az ukrán leánybankjának értékesítési kísérletéről megjelent értesüléseket.
Vágólapra másolva!

Piaci pletykákra hivatkozva a Portfolio.hu online gazdasági lap csütörtökön reggel azt közölte, hogy az OTP Bank felrakta az értékesítendő bankok listájára ukrán leánybankját. Az hírportál még olyan pletykát is idézett, hogy az eladási kísérlet eredménytelenül zárult.

Az OTP csütörtöki közleménye szerint az OTP Bank folyamatosan figyeli és értékeli a tranzakciós lehetőségeket, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy értékesítési kényszer nincs. A bank, eddigi gyakorlatához híven, a továbbiakban is kizárólag olyan tranzakciókat hajt végre, amelyek növelik a részvényesi értéket és erősítik a befektetői bizalmat.

A pénzintézet az elmúlt évben adott tájékoztatást arról, hogy stratégiájában a portfolió szemléletű gondolkodást állítja előtérbe, amelynek már részét képezte a Garancia Biztosító harmadik negyedévben lezárult sikeres értékesítése. A nemzetközi pénzpiaci folyamatok, illetve a reálgazdasági kilátások alakulása alátámasztotta ennek a stratégiának a helyességét - olvasható a közleményben.

A CJSC OTP Bank az ukrajnai bankpiac egyik legelismertebb szereplője, mind a menedzsment, mind az eszközportfolió szempontjából a legjobbak közé tartozik, a corporate portfolió megfelelően diverzifikált" - áll a közleményben. A hitelintézet 2008 első 9 hónapját 11,05 milliárd forint adózott eredménnyel zárta, kiemelkedő nettó kamat- és nettó díjbevétel-dinamika, valamint a hitelek tudatos átárazásából következő marzserősödés mellett. A kockázati költségek negyedéves szinten duplázódtak, ami a portfolió dinamikus bővülése mellett a menedzsment prudenciális megfontolásait tükrözi.

Ukrajna vonatkozásában az OTP Bank kevésbé pesszimista szcenárióval számol: az elemzési központ várakozásai szerint a helyi fizetőeszköz 8 hrivnya/dollár árfolyamon stabilizálódhat. Fontos tényező, hogy a nominális bérnövekedés közel 40 százalék volt az elmúlt két évben. Az államadósság nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony, a GDP 7,6 százaléka, a jegybank devizatartaléka, kiegészülve az IMF hitelkeretével, fedezetet nyújt a teljes államadósságra és a teljes nemzetgazdasági rövid távon lejáró adósságra.