Lesújtó adatok, meredeken esett Tokió

Vágólapra másolva!
A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken meredek lejtőn haladt, erősen ledolgozva a heti nyereségből. A nemzetközi kockázatkerülés miatt erősödő jen elvette a befektetők kedvét a nagy exportőrök részvényeitől, és a szélesebb piacnak sem használtak a pénteken megjelent adatok arról, hogy a japán ipari termelés decemberben rekord ütemben, 9,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A lakossági fogyasztás 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, és a munkanélküliség is nőtt.
Vágólapra másolva!

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 257 pontos, 3,12 százalékos veszteséggel 7994 ponton zárt, 9,77 százalékkal alacsonyabban az év véginél. Ezen a héten 3,21 százalékot nyert, a múlt héten 5,89 százalékot vesztett, az előző héten 6,87 százalékot vesztett. Tavaly 42 százalékot vesztett, 2007-ben 11 százalékot vesztett, négyévi nyereségsorozat után először volt éves vesztesége.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi Hang Seng mutató 0,48 százalékos veszteségben, a szöuli Kospi 0,44 százalékos veszteségben, a sanghaji összetett mutató 0,71 százalékos veszteségben volt az előző záróhoz képest.

Az euró továbbra is gyenge

Péntek reggel a dollár 89,34 jen volt Tokióban vételi oldalon, 0,61 jennel olcsóbb, mint csütörtökön későn. Az euró 115,19 jen, 1,30 jennel olcsóbb a csütörtöki későinél. Az euró 1,2890 dollár volt vételi oldalon, 0,0059 dollárral olcsóbb a csütörtöki későinél, 0,0227 dollárral olcsóbb, mint csütörtök reggel, 7,76 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, mint év végén.

Az eurót tartósan nyomják a romló euróövezeti gazdasági kilátások és a további EKB-kamatcsökkentés biztos esélye. Ez utóbbit csütörtökön külön megerősítette a bank elnöke, Jean-Claude Trichet egy nyilatkozatában.

További kockázat az euró számára, hogy több euróövezeti országot leértékelés fenyeget a nagy hitelminősítők részéről a gazdasági válság, illetve a gazdaságélénkítő programok költsége, hiteligénye miatt. A dollárt erősíti az amerikai kincstárjegy nemzetközi kockázatkerülés miatt növekvő népszerűsége, de a nyereséget fékezik a recesszióra utaló amerikai makroadatok.