Hazament húszmillió kínai

Vágólapra másolva!
Közel 20 millió vándormunkás tért vissza szülőfalujába, miután a globális pénzügyi válság következtében elvesztették állásukat - közölte hétfőn egy magas rangú kínai tisztségviselő.
Vágólapra másolva!

Csen Hszi-ven (Chen Xiwen), a vidéki munkaerővel foglalkozó munkacsoport vezetője szerint az ország 130 millió vándormunkásának 15,3 százaléka, azaz csaknem 20 millióan tértek haza az iparvárosokból, mivel munkanélkülivé váltak. A Mezőgazdasági Minisztérium rendelésére készült felmérésben 15 tartomány 150 települése vett részt, az adatokat a kínai holdújévi munkaszünet kezdetén, január 25-én gyűjtötték.

A kínai kormány által a hét végén kiadott dokumentum szerint a gazdasági növekedést és a vidéki térségek mezőgazdasági fejlődését tekintve valószínűleg 2009 lesz a legkeményebb év az ezredforduló óta.

A kínai gazdasági növekedés 2008 utolsó negyedévében 6,8 százalékra esett vissza, ezzel az egész évre vonatkozó növekedési mutató hét éves mélypontra, 9 százalékra esett. A dokumentum a központi vezetést és a helyi kormányzatokat is arra ösztönzi, hogy munkahelyteremtést és a vidéki jövedelmek növelését célzó intézkedéseket hozzanak. A vállalatokat nagyobb társadalmi felelősségvállalásra és a vándormunkások munkakörülményeinek javítására kérték.

Mindeközben a helyi kormányzatoknak kedvezőbb adó- és járulékfizetési feltételeket kellene biztosítania azoknak, akik elvesztették városi állásukat és az állandó lakhelyük közelében szeretnének munkát találni.