Újabb ezreket rúg ki a General Motors

Vágólapra másolva!
Állások ezreinek megszüntetésére kényszerül a General Motors, máskülönben aligha tudná teljesíteni a kormányzati mentőhitel szigorú feltételeit. Megszünteti továbbá a dolgozók szociális juttatásait, és a jutalmakról is le kell mondaniuk.
Vágólapra másolva!

Többezer alkalmazottja elküldésére készül a General Motors (GM) - jelentette a Bloomberg hírügynökség nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.

Az újabb létszámleépítés a jelentés szerint hasonló mértékű lesz, mint a tavalyi, amikor több mint ötezer állást szüntetett meg a detroiti autógyártó óriás. A vállalat állítólag már tárgyal az autóipari dolgozók szakszervezetével (UAW), de az értesülést egyik fél sem kommentálta.

A GM óriási nyomás alatt áll, március 31-ig ugyanis olyan tervvel kell előrukkolnia, amely a költségek drasztikus lefaragásával, a tevékenység újjászervezésével ismét nyereségessé teszi a céget, hogy 2011-ig visszafizethesse a fenti feltételekkel megítélt, 17 milliárd dolláros állami segélyt. Legközelebb február 17-én kell beszámolnia a kormánynak az intézkedések aktuális állásáról.

Ha mindezt nem teljesíti, a mentőhitel nagy részétől elesik, ami szinte biztosan egyet jelentene a csőddel (hasonló cipőben jár egyébként a konkurens Chrysler is). Épp a napokban derült ki, hogy a GM amerikai eladásai januárban 49 százalékos csökkenést mutattak, és minden iparági becslés arra utal, hogy az idén tízmilliónál is kevesebb autó kelhet el az Egyesült Államokban, tehát a detroitiak megint nehéz év elé néznek.

Tavaly 30 százalékkal sikerült mát csökkenteni a GM-nél a fix fizetéssel foglalkoztatott alkalmazottak után fizetett költségeket, a leépítés mellett a különféle juttatások megnyirbálásával, valamint a jutalmak és fizetésemelések eltörlésével.

A túlélési stratégia része egyebek között a General Motors-márkák mintegy felének eladása, megszüntetése vagy a vállalaton belüli súlyának csökkentése - emlékeztet a Bloomberg.