Simor: Reformok kellenek a válság leküzdéséhez

Vágólapra másolva!
A válságból van kiút, de meg kell tenni a régóta sürgető intézkedéseket - jelentette ki Simor András az MNB elnöke, aki szerint akkor is szükség van a reformokra, ha azok csak évekkel később éreztetik hatásukat. Az államcsődtől Simor szerint az ország ma messzebb van, mint két hónappal ezelőtt, de óvatosan kell bánni a jegybanki eszközökkel, például a kamatcsökkentéssel.
Vágólapra másolva!

Csak nagyon óvatosan használhatók a jegybanki eszközök az árfolyam befolyásolására, a további kamatcsökkentés például tovább gyengítené a forintot - figyelmeztetett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MTV A szólás szabadsága című műsorában. A jegybanelnök azonnali reformokat sürgetett, de elismerte, hogy ezek hatása legkorábban 2012-13 körül lehet csak érezhető.

Aki ennél gyorsabb javulást ígér, az nem mond igazat - jelentette ki Simor, aki szerint a forint azért gyenge, mert gyenge a magyar gazdaság. Az alapprobléma megoldása tehát a növekedési potenciál erősítése lehet. Az MNF elnöke figyelmeztetett arra is: ha a magyar gazdaság továbbra is olyan gyenge marad, mint eddig, más országoknál jobban vissza fog esni.

Az államcsődtől a jegybank elnöke szerint az ország ma messzebb van, mint két hónappal ezelőtt. Az októberi rendkívüli kamatemelés, az IMF és EU hitele tartalékot, lehetőséget, időt adtak arra, hogy a kormány döntsön az átalakításokról, amelyek erősítik a magyar gazdaságot. Ezeket a reformokat már régen meg kellett volna tenni, akkor a magyar gazdaság ma kevésbé lenne sebezhető - jelentette ki Simor, aki már több hónappal ezelőtt is sürgette ezeket a lépéseket.

A válságból van kiút, de meg kell tenni a régóta sürgető intézkedéseket: ösztönözni kell a munkát, erősíteni kell a versenyt. "Ha nem lépünk, még rosszabb lesz a helyzet, előbb-utóbb a politikusok és az emberek is elfogadják, hogy ezen az úton nem lehet továbbmenni" - mondta Simor. Hozzátette azonban, hogy a ma beindított reformokkal sem lehet egyik napról a másikra eredményt elérni, ez egy 2-3-4 éves, keserves folyamat, ami emberek százezreinek fog fájni.

A banki likviditást növelő intézkedéseket illetően Simor azt mondta: reméli, hogy ezekkel a bankok bátrabban hiteleznek, de az MNB a problémát egyesül nem tudja megoldani, a hitelezésről a bankok döntenek, a jegybank csak a likviditást tudja biztosítani. Ahhoz, hogy a bankok hitelezzenek, az kell, hogy elhiggyék: a gazdaság növekedni fog - mondta az MNB elnöke.