Pénzügyi kétségek aggasztják Tokiót

Vágólapra másolva!
A tokiói tőzsde 0,3 százalékot gyengült a keddi kereskedésben. A fő ok a jen euróval szembeni erősödése volt, amit pedig az orosz hitelezők tárgyalásai és az amerikai következő bankmentés körüli növekvő bizonytalanság okoztott.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A Reuters értesülése szerint az orosz magánhitelezők Moszkvához fordulnak segítségül, hogy tárgyalják újra az európai és más kölcsöneiket, mivel közel 400 milliárd dollár értékű adósságot szeretnének átütemezni. A hír gyengítette az eurót a dollárral és a jennel szemben.

A Nissan részvényei ezzel szemben komoly erősödésbe fogtak a gigantikus méretű elbocsátás hírére: a bajban lévő autóipari óriás 20 000 embert kíván elbocsátani. A takarékossági intézkedés hatására a papírok 7 százalékkal erősödtek.

Kétségek közt őrlődnek a japán befektetők az amerikai bankmentés miatt. A "rossz bank" (angol terminológiával: bad bank) tervét, amellyel a rossz befektetéseket vásároltatná fel az állam, csak ma fogják ismertetni, viszont Japánban - az időeltolódás miatt - csak szerdán lehetne hatása, akkor, amikor ott ünnep miatt zárva tartanak a piacok.

Az előzetes hírtöredékekből az derül ki, hogy egy közel 500 milliárd dolláros ppp konstrukcióban (az állami és a privát szféra együttműködésével) megvalósuló intézményt fognak felállítani. A japán befektetők kétségei abból erednek, hogy nem tiszta az állami szerepvállalás mértéke, illetve az összeg nagysága sem meggyőző.