Vágólapra másolva!
A korábban feltételezett 0,2 százalék helyett  az idén 1,9 százalékkal csökkenhet a belga gazdaság teljesítményében - közölte szerdán a belga központi bank.
Vágólapra másolva!

A gazdasági kapcsolatok és a külkereskedelmi mérleg alakulására szinte példátlanul érzékeny belga gazdaság 2006-ban még 3, egy évvel később 2,6 százalékos növekedést produkált. Tavaly a negyedik negyedévben azonban 1,3 százalékos visszaesést hozott.

Katasztrofálisan alakult a belga gazdaság utolsó negyedéve - értékelte az eredményt Guy Quaden, a belga jegybank kormányzója és hozátette: a várható, közel kétszázalékos GDP-visszaesés "még nem gazdasági depresszióra, de mindenképpen súlyos recesszióra" utal.

Ebben az évben a mérsékeltebb olajárak, valamint a visszafogottabb fogyasztói kereslet következtében a korábban feltételezett 1,9 százalék helyett csupán 0,5 százalékos drágulásra számít a belga központi bank. A költségvetési hiány a 2008-as 1,1 százalékról idén 3,3 százalékra emelkedhet a bank számításai szerint.

Ez elvileg már okot adhat arra, hogy kiváltsa az eurózóna pénzügyi stabilitásáért felelő uniós testület rosszallását, ,ám az elmúlt hónapokban, a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság kibontakozásakor uniós berkekben elterjedt: a három százalékot csak néhány tizedszázalék-ponttal meghaladó hiány esetén megértőek lesz Brüsszel, és nem kezdeménye túlzott deficit miatti eljárást, vagy megindítja ugyan, de méltányos türelmi időt ad a helyes arányok visszaállítására.