Vágólapra másolva!
Írország és Spanyolország a gazdasági válság hatására alacsonyabb besorolásba kerülhet a Moody's Investors Service gazdasági ranglistáján a legjobban teljesítő 18 ország közül.
Vágólapra másolva!

Az Aaa besorolású országok esetében olyan tényezőket vesznek figyelembe, mint a pénzügyi biztonság, mérlegegyensúly, valamint hogy mennyire képesek ellenállni a gazdasági sokknak. Ezek alapján Írország és Spanyolország "érzékeny", az Egyesült Államok "rugalmas" és a többi ország, mint pl. Németország, Ausztria és Kanada "ellenálló" besorolásba került.

"Ha nagy kihívásokkal állunk szemben, hatékony alkalmazkodásra van szükség, hogy megoldjuk a problémát és talpra álljunk." - fejtette ki egy interjúban Arnaud Mares a Moody's londoni központjának alelnöke és a jelentés társszerzője. Véleménye szerint 50 százalék az esélye, hogy Írország elveszti az Aaa besorolását a következő 12-18 hónapban - írja a Bloomberg.

Írországnak és Spanyolországnak kockázatokat kell vállalnia a közfinanszírozás területén, és a besorolása attól függ majd, milyen úgy növekedési modelleket sikerül kidolgozniuk. A Moody's egyébként pont Írország besorolását vette vissza stabilról negatívra január 30-án.

Írország kormánya a szakszervezetekkel és különböző érdekvédelmi csoportokkal szeretne megegyezni, hogy csökkenthessék a közkiadásokat. Az Európai Bizottság szerint az ország gazdasága 5 százalékkal eshet vissza ebben az évben, ami a legmagasabb az eurózóna országaiban, a költségvetési hiány pedig az Európai Uniós korlát négyszeresére fog emelkedni.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia esetében a gazdasági válság "sokkolta" a gazdasági növekedési modellt, azonban mindkét országnak megvan a képessége, hogy "felnőjön a problémához"- állítja a Moody's a jelentésben. Az Egyesült Államok Alsó Háza és a Szenátus egy 789 millió dolláros ösztönző csomagot fogadott el, hogy megakadályozzák az ország mély recesszióba süllyedését. Az "ellenálló" országok, mint pl. Németország, Ausztria, Dánia és Szingapúr adóssága is növekedni fog, de nem aránytalanul" - állítja a Moody's a jelentésben.