Vágólapra másolva!
A 15-tagú eurózóna országaiban az ipari termelés rekordmértékben csökkent decemberben. A visszaesés 2,6 százalékos volt novemberhez képest és 12 százalékos 2007 decemberéhez viszonyítva - jelentette az unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Ilyen mértékű visszaesést nem tapasztaltak 1990 januárja, az adatközlés kezdete óta. A visszaesés üteme felülmúlta a szakértői várakozásokban szereplő 2,5 százalékos havi és a 9,9 százalékos éves csökkenést.

Az Eurostat egyidejűleg módosította az ipari termelésről közölt novemberi adatát is. A csökkenés mértékét a korábbi 1,6 százalékos havi és a 7,7 százalékos éves csökkenés helyett 2,2, illetve 8,4 százalékban adta meg.

A termelés decemberi visszaesése minden szektort, a közbülső termékektől a nyersanyagokon át a tartós fogyasztási cikkek gyártásáig érintett, és az eurózóna valamennyi jelentősebb gazdaságára kiterjedt. Németországban 4,9, Olaszországban 2,5, Franciaországban 1,8 százalékos volt a decemberi visszaesés novemberhez képest.

A 27 tagú Európai Unióban az ipari termelés decemberben 2,3 százalékkal csökkent havi és 11,5 százalékkal éves összehasonlításban.