Vágólapra másolva!
A GDP-hez mérten egy-két százalékponttal csökkenti kiadásait a magyar állam 2011-ig, miközben a munkavállalók 90 százaléka az alacsony személyi jövedelemadó kulccsal fog adózni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának közgyűlésén.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint Magyarország akkor képes önmagát finanszírozni az új világgazdasági környezetben, ha a következő évek államháztartási kiadásait a korábbi tervekhez képest lényegesen csökkenti.

Olyan intézkedéseket szeretne, amelynek nyomán az állam a következő egy-két évben, GDP arányosan, a mainál 1-2 százalékponttal kevesebbet költ, akkor véleménye szerint a magyar gazdaság tartós, egyensúly közeli és fenntartható pályára kerül. A strukturális átalakítások érdekében változásra van szükség az adórendszerben és a teljes jóléti, szociális rendszerben - tette hozzá.

A társasági adó szintje továbbra is a régió legalacsonyabb szintjén marad, miközben a vállalkozások társadalombiztosítási járuléka a cseh és szlovák szint alá kerül - mondta a miniszterelnök. Elképzelése szerint a változások nyomán a vállalkozások adó és járulékterhe - a társasági adó, a tb és az szja - együttesen, összehasonlítva a cseh, a szlovák és lengyel szintekkel, a legversenyképesebb lesz.

Gyurcsány Ferenc magyar élelmiszert akar a multik polcára

Gyurcsány Ferenc beszámolt arról, hogy meg kívánnak állapodni a nagy nemzetközi kereskedelmi láncokkal annak érdekében, hogy legalább 80 százalékban magyar eredetű élelmiszert kínáljanak, ami összességében jó a magyar termelőknek, a vásárlóknak és a kereskedelmi láncoknak egyaránt.

A téma kapcsán a miniszterelnök beszélt arról, hogy "mit jelent patrióta gazdaságpolitikát folytatni". A külföldi vállalatoknak nagyon sokat köszönhet Magyarország, amikor itt befektettek, modern technikát és tudást telepíttek ide, munkahelyeket teremtettek és mentettek meg, a gazdaságot beillesztették a világgazdasági munkamegosztásba - idézte fel.

"De azt is látni kell, hogy van egy természetes határa annak, hogy a nemzetközi nagyvállalatok képesek a magyar gazdaságot, annak szereplőit, a magyar munkavállalókat integrálni a világgazdaságba" - jelezte Gyurcsány Ferenc.

A magyar foglalkoztatási szint az utóbbi 10 évben 3,9 milliónál beragadt, s ennek egyik oka, hogy a nemzetközi vállalatok nem képesek munkát adni az alacsony szakképzettségű munkavállalók sokaságának, a vidéki népesség egy jelentős részének, és csak részben képesek integrálni a hazai kis- és közepes vállalatok széles hálózatát - mondta a miniszterelnök.