Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a német alsóházi parlament, a Bundestag és az Európai Bizottság Németország friss programját a vállalkozások segítésére. A német gazdaságélénkítőcsomag 50 milliárd eurós, nagy részét az adó- és járulékterhek mérséklésére költik el.
Vágólapra másolva!

A stabilitás és a foglalkoztatás biztosítását célozza Németország háború utáni történetének eddigi legnagyobb konjunktúraélénkítő csomagja, amelyet pénteken hagyott jóvá a német Bundestag.

A nagykoalíció pártjai, a konzervatív CDU és CSU, valamint a szociáldemokraták több hétig tartó viták és egyeztetések után még januárban állapodtak meg az 50 milliárd eurós csomagról, amelynek fő tartópilléreit - csaknem 28 milliárd euró értékben - az infrastruktúra fejlesztésére szánt beruházások, valamint az adó- és járulékcsökkentések jelentik. A csomagtervben foglaltak két évre, 2010-végéig szólnak.

Az előirányzott beruházások legnagyobb részét az oktatás, illetve a képzés területére, mindenekelőtt iskolák építésére szánják. A tervezett adó, illetve járulékcsökkentések, így egyebek között 8004 euróra emelkedik az éves adómentes jövedelem, s 14,9 százalékra csökken a nem sokkal ezelőtt 15,4 százalékra megemelt társadalombiztosítási járulék. A jövedelemadó alsó határa 15 százalékról 14 százalékra csökken.

A családtámogatás keretében a szülők minden gyermek után egyszeri, 100 eurós támogatásban részesülnek.

Garancia és gyorssegély a nehéz helyzetben levőknek

A konjunktúraélénkítés magában foglalja azt a célkitűzést is, hogy a nehéz helyzetbe került vállalatok állami hitelhez, illetve garanciavállaláshoz jussanak. Ebből a célból a koalíciós pártok egy 100 milliárd euróig terjedő garanciavállalási keret létrehozását irányozták elő.

A kormány azonnali hatállyal jelentős intézkedést határozott el a súlyos értékesítési gondokkal küszködő autóipar támogatására. Ennek megfelelően 2500 euróval támogatják az új személygépkocsik vásárlását abban az esetben, ha a vásárló előzőleg beleegyezik legkevesebb 9 éves régi autójának roncsként történő felhasználásába. A csomagterv előirányozza a gépjárműadó eddigi rendszerének átalakítását is, kedvezőbb lehetőségeket biztosítva a környezetvédelmi normáknak megfelelő gépkocsik számára.

A mostani immár a második konjunktúraélénkítő program. A kabinet előterjesztésére a parlament tavaly novemberben hagyott jóvá egy 31 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot.

Az alsó ház már döntött, most a felsőházon a sor

A német parlament felsőháza, a Bundesrat egy hét múlva szavaz a gazdaság élénkítését, illetve a munkahelyek biztosítását célzó intézkedésekről.

A Bundestag által pénteken jóváhagyott konjunktúraélénkítő csomag következményeként jelentős mértékben megnövekednek az állami adósságok. Ebből kiindulva a képviselők az idei esztendőre egy pótköltségvetést hagytak jóvá, amely csaknem 40 milliárd eurós új adóssággal számol.

Egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint a német lakosság többsége nem támogatja a kormány konjunktúraélénkítő csomagtervét. A megkérdezettek nagyobb hányada úgy vélte, hogy a vásárlóerő növelését az óránként legkevesebb 10 eurós minimálbér általános bevezetése, a munkanélkülieknek, illetve arra rászorultaknak nyújtandó támogatás növelése, valamint a nyugdíjak emelése segíthetné elő a leginkább.

Uniós igen a kisvállalkozók támogatására

Pénteki brüsszeli bejelentése szerint az uniós "kormány" azért látta indokoltnak a támogatás 2,4 milliárd eurós kisvállalkozóknak szóló tételét, mert az elsősorban a gazdasági válság körülményei között nehezebben finanszírozható kutatási célokat szolgálja, valamint az érintett vállalkozások fejlesztését.

A program keretében folyósított támogatást olyan cégek vehetik igénybe, amelyek ezernél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak.