Vágólapra másolva!
A következő 90 napban leronthatja Ukrajna besorolását a Standard & Poor's. A hitelminősítő indoklása szerint ugyanis félő, hogy az ország nem képes végrehajtani a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelszerződés feltételeit.
Vágólapra másolva!

Az S&P közlése szerint egy vagy több fokozatot ronthat Ukrajna devizaadósi "B" osztályzatán és a hazai valutában jegyzett adósságának "B plusz" törlesztéskockázati minősítésén. Nem az S&P lenne az első, a múlt csütörtökön a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő minősítette le Ukrajnát.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaly beleegyezett abba, hogy 16,4 milliárd dollár hitelt nyújt Ukrajnának. Cserébe Ukrajna egyebek között azt vállalta, hogy csökkenti költségvetési hiányát és végrehajtja a bankrendszer konszolidációját.

A hitel első, 4,5 milliárd dolláros részletét Ukrajna tavaly novemberben kapta meg. A második részlet folyósítása hamarosan időszerűvé válik, de azt nagy valószínűséggel ideiglenesen visszatartja az IMF, mert Ukrajna adós maradt a vállalások végrehajtásával.