Opel gyárakon spórol a GM

Vágólapra másolva!
A súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködő amerikai General Motors azt fontolgatja, hogy eladna vagy bezárna európai Opel-gyárakat. Ugyanez a sors várna a GM érdekeltségi körébe tartozó svéd Saab autógyárra is.
Vágólapra másolva!

A németországi Bochumban és a belgiumi Antwerpenben lévő gyárakat zárná be a GM, az eisenachi üzemet pedig eladná, meg nem erősített hírügynökségi értesülések szerint. A Saab svéd leányvállalatra is bezárás vagy eladás várhat. A General Motorsnak tervet kell az amerikai kormány elé tárnia a vállalat talpra állítására. Ez a feltétele annak, hogy a cégcsoport esetleg további állami támogatást kaphasson.

Az előző amerikai elnök, George W. Bush még Karácsony előtt bejelentette, hogy kormánya kisegíti a csőd közeli állapotba jutott detroiti autógyárakat. Akkor a Chrysler és a General Motors számára helyezett kilátásba hitelt, 17,4 milliárd dollárt. Ez az összeg azonban a hírek szerint nem elegendő a GM számára, a cégnek további állami támogatásra van szüksége, ellenkező esetben csődöt jelenthet.