Vágólapra másolva!
Angela Merkel csütörtökön Berlinben tárgyalt José Manuel Barroso bizottsági elnökkel a nemzetközi gazdasági, illetve pénzügyi válság leküzdését célzó erőfeszítésekről. Mindketten annak a nézetnek adtak hangot, hogy a protekcionizmus nem jelenheti a választ, az - mint fogalmaztak - csakis a válság éleződéséhez járulhat hozzá.
Vágólapra másolva!

Elsősorban Franciaországnak üzenve a protekcionizmus ellen állt ki a német kancellár és az Európai Bizottság elnöke. Az állásfoglalás annak kapcsán hangzott el, hogy a francia kormány a közelmúltban bejelentette a legnagyobb hazai autógyárak állami hiteltámogatását. Az intézkedést mind az Európai Bizottság, mind Németország kezdettől fogva protekcionista jellegűnek minősítette. Megítélésük szerint ugyanis a párizsi kormány a támogatás elnyerése fejében az uniós belső piac működését sértő, protekcionista feltételeket szabott.

Merkel és Barroso egyidejűleg az április elejére Londonba tervezett, úgynevezett G20-csúcs, azaz a legfejlettebb ipari, továbbá a feltörekvő fejlődő országok állam- és kormányfőinek találkozójáról is tárgyalt. A találkozót vasárnap egy külön csúcstalálkozón készítik elő Berlinben, a házigazda német kancellár mellett Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország, továbbá Hollandia, Spanyolország és Luxemburg, valamint az unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország állam-, illetve kormányfőjének részvételével.