Újra beindul a Fiat termelése

Vágólapra másolva!
Olaszországban kezdenek beérni a használt autók lecseréléséhez nyújtott állami támogatás gyümölcsei. A FIAT-nál pénteken közölték, hogy a kereslet élénkülése miatt visszahívnak nyolcezer dolgozót, akiket korábban átmenetileg elküldtek. A dolgozókat eredetileg csak március végén akarták visszahívni.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Az összeszerelés három gyárban indul újra, Torinóban, Melfiben és Termini Imeresében, ahol a FIAT kisebb autóit gyártják. A kormány február elején hagyta jóvá azt az 1,7 milliárd eurós, járműipar támogató keretet, amelyből az állam 1500 eurót ad mindenkinek, akik elöregedett autóját újra cseréli.

A "roncsprémium" már Németországban is megtette hatását. Ott 2500 eurót kaphatnak a polgárok. A németek az év eleje óta szinte rohamozzák az autószalonokat. A hírek szerint a kicsi és olcsóbb autókat részesítik előnyben, de némelyest fellendült a nagyobb autók iránti kereslet is. Olyannyira, hogy több autógyár már bejelentette: újból megnyitja átmenetileg bezárt gyártótelepét Németországban, illetve az eddigi rövidítettről visszatér a normális munkaidőre.

Az olasz állami támogatásnak köszönhetően nem csak a FIAT bízik abban, hogy talpra tud állni, hanem az egész olasz autószakma is: az ágazat szakmai szervezetének, az Anfiának az előrejelzése szerint az idén több mint 2 millió új autó találhat vevőre Olaszországban. Korábban 10 százalékos visszaesést jósoltak, 1,8 millió autóra. Tavaly 2,2 millió új autó került fogalomba, 13 százalékkal kevesebb az előző évinél.

A FIAT adózott eredménye tavaly 1,61 milliárd euróra csökkent a 2007-es 1,95 milliárdról. A csoport autóértékesítése 20 százalékkal esett vissza.

Pénteken ellenpélda is volt: a brit autógyártók és -kereskedők szövetsége (SMMT) közölte legújabb statisztikáját, amely szerint januárban 58,7 százalékkal kevesebb autót gyártottak Nagy-Britanniában, mint tavaly januárban. A hazai kereslet csökkenése miatt a kivitel aránya viszont rekordra nőtt: a gyártott autók 83,5 százalékát exportálták januárban.