Elemzők szerint minimális az államcsőd esélye - hosszú távon vonzó lehet a régió

Vágólapra másolva!
Külföldi elemzők szerint a magyar államcsőd esélye elenyésző, ám prognózisuk alapján a régió talpra állására még jó ideig várni kell - derül ki a hétfői Napi Gazdaságból. Egyikük szerint hosszabb távon érdekes befektetési sztori lehet a térség, és akad olyan szakember, aki az OTP és az Erste papírjait tartja a kedvencének.
Vágólapra másolva!

Nincs azonnali megoldás a Közép-Európában jelenleg tomboló válságra - véli Alexander Young, a Standard & Poor's részvénypiaci stratégája. Mindazonáltal a piac megnyugvásával a régiós országok államcsődjének kockázatát árazó hitelbiztosítási csereügyletek (CDS) kamatkülönbözetei is szűkülnek majd.

A szakember kifejtette, a pánik lecsengését vetíti előre, hogy a média ennyire felkapta a témát, hiszen a rubel késő őszi beomlásáról szóló híradások után már sokat erősödött az orosz fizetőeszköz.

Nyomott szinten stabilizálódhatnak az devizaárfolyamok

A külföldi tőke menekülését indukáló gazdasági tényezők, így például a külkereskedelmi mérlegek aránytalansága, a régió GDP-jének várható csökkenése (a Baltikummal és Oroszországgal együtt) továbbra is kifejtik kedvezőtlen hatásukat. A régiós devizák a többi feltörekvő piaci országhoz képest egyébként pont ezen okok miatt teljesítettek rosszabbul a dollárral szemben.

A külföldi befektetők a hitelpiaci válság lecsengéséig elsősorban a biztonságosabb eszközökbe - így dollárba vagy amerikai állampapírokba - menekítik pénzüket, így a részvényárfolyamok terén jó ideig nem várható visszapattanás, legalábbis nem a külföldi vásárlások miatt. A térségi devizák árfolyamai hosszabb távon is a mostani nyomottabb szinten stabilizálódhatnak, de - jegybanki intervenciókkal megtámasztva - legalább nem esnek tovább jelentős mértékben - írja a Napi Gazdaság.

Hosszabb távon befektetési sztori lehet a régió

Egyértelműen nehéz idők elé néz a régió, ezért kiemelten fontos, hogy az uniós tagállamok döntéshozói összehangoltan lépjenek fel a térség devizáinak stabilizálása érdekében - vélekedett Simon Quijano-Evans, a Crédit Agricole Cheuvreux közgazdásza. A szakértő szerint a közép-európai piacok talpra állásához mindenképp szükséges, hogy a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók mielőbb megtalálják az aljukat. Az elemző hozzátette: hosszú távon továbbra is érdekes befektetési sztorinak ígérkezik a térség.

Richard Morrish, a svájci MIG Investments vezető elemzője pedig arra számít, hogy a régiós tőzsdék sokat szenvednek még és aljukat - soha nem látott mélységben - fél éven belül érhetik el. A dolog jó oldala az lehet, hogy a lefelé mutató ciklus vége felé járnak már a tőzsdék, mivel a külföldi befektetők távozásával már csak a hazai befektetők gyakorolnak nyomást az árfolyamokra, ennek kifulladásával pedig 9-12 hónapon belül megkezdődhet a korrekciót hozó szakasz.

Minimális az államcsőd esélye

Mindemellett a jegybankoknak emelniük kellene irányadó kamatlábaikat, ezzel is megtakarításra sarkallva a lakosságot. Ennek hozadéka lehetne, hogy megfelelően magas kamatok mellett a most inkább aranyba és ezüstbe fektető menedékkeresők már csábítóbbnak találnák a magyar állampapírokat is, és ez lehűtené az államcsődre spekulálókat. Aktív befektetőként Morrish például 13-14 százalékos hozam mellett sokkal inkább fektetne magyar állampapírba, mint nemesfémekbe. Az államcsődök esélye szerinte az EU-ban minimális, az unió ugyanis nem engedné bedőlni a tagországokat.

Pedro Fonseca, a Keefe, Bruyette & Woods elemzője a régiós bankszektorról nyilatkozva azt mondta, a jelenlegi turbulenciák dacára a térség pénzintézetei közül az Erste mellett az OTP a kedvence. Úgy véli, hogy bár a legnagyobb magyar bank megszorulhat az orosz és ukrán piacon, fő bevételeit a stabilan teljesítő hazai és bolgár üzletág adja. Ráadásul bőven rendelkezik annyi tőkével, hogy túlélje a következő két évet, még akkor is, ha idén komoly nyereség-visszaesést lesz kénytelen elkönyvelni. Fonseca szerint az OTP jelenlegi árfolyama jelentősen alulértékelt és igen csábító a beszállást tekintve. S bár nagy a kockázat, de 2011-re komoly hozamot lehet vele elérni.