Vágólapra másolva!
Gazdaságkutatók szerint 2010-re legkevesebb félmillióval növekszik a munkanélküliek száma Németországban. A hallei gazdaságkutató intézet kedden nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint a világméretű és Németországot is erősen sújtó gazdasági válság következményeként a munkanélküliek számának növekedése 2010 harmadik negyedévéig minden bizonnyal folytatódik.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint a németországi munkanélküliség a jövő év közepére legkevesebb félmillióval lesz magasabb, mint 2008 hasonló időszakában volt. Az elmúlt évben a németországi munkanélküliség átlagosan 3,27 milliót ért el.

Az intézet által vázolt forgatókönyv már számolt a kormány által kidolgozott és a parlament által jóváhagyott konjunktúraélénkítő csomag remélt pozitív hatásaival. Így konkrétan azzal, hogy az 50 milliárd eurós csomag 400 ezer munkahely megőrzését teszi lehetővé.

Hasonlóan borúlátó nézetet fogalmazott meg kedden több neves gazdasági szakértő is. A Deutsche Bank vezető közgazdásza, Norbert Walter - aki előző nap az elmúlt időszak legpesszimistább, mintegy 5 százalékos gazdasági visszaesést előre vetítő előrejelzéssel állt elő - ezúttal azt hangoztatta, hogy a válság igazán a jövő évben érezteti majd hatását a munkaerőpiacon. Walter szerint több vállalat most rövidített munkaidővel igyekszik elkerülni az elbocsátásokat, ez a helyzet azonban legkésőbb jövő tavaszig folytatható. "Amennyiben a tényleges gazdasági, illetve termelési visszaesés bekövetkezik, akkor a munkahelyek megszüntetése elkerülhetetlen lesz" - jelentette ki.

Ugyanezt a kedvezőtlen előrejelzést már korábbra, akár már nyár utánra jósolta a mannheimi gazdaságkutató intézet szakértője. Wolfgang Franz szerint a válság mélyülése esetén a a rövidített munkával, illetve a csökkentett munkaidővel a foglalkoztatás jelenlegi szintje már nem biztosítható.

A Die Welt című napilap keddi kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több németországi vállalat folyamodik a rövidített munkaidő eszközéhez. Az újság ennek kapcsán emlékeztetett: a Volkswagen két és fél évtizede először rendelt el rövidített munkát alkalmazottainak tízezrei számára. Mindez annak bizonyítéka, hogy valósággal tombol a válság Németországban - írta a lap, utalva arra, hogy a rövidített idejű munka valójában rejtett munkanélküliség. Amennyiben viszont néhány hónapon belül nem rajzolódik ki a recesszió vége, a vállalatok alighanem tömeges elbocsátásokra kényszerülnek majd - írta a Die Welt.